Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Loša higijena

Hrvati tek jednom godišnje promijene četkicu za zube!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Statistika kaže da Hrvati peru zube svaki peti dan.

Željko je posljednji put popravio zube prije 26 godina. Razlog - strah od stomatologa odnosno dentalofobija. Više od polovice ljudi ima strah od stomatologa i to na različitim razinama- anksioznost, strah i fobija. Statistika kaže Hrvati peru zube svaki peti dan! Ne samo što su statistike pranja zuba katastrofalne, već i izbjegavamo stomatologe u širokom luku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Navika im nije mila Želite li uopće znati koliko Hrvata nikada NE PERE zube? Slika nije dostupna 26 godina bez zubara Preživio rat, a bojao se sjesti u zubarski stolac!

Većini fobija od stomatologa predhodila je trauma. Željko je u životu tri puta bio kod zubara. U sedmom razredu osnovne škole stomatolog nije prestao bušiti iako mu je rekao da će prestati ukoliko ga zaboli. Još jednom je išao na vađenje zuba, i jednom po antibiotik, i jedno i drugo bez bušenja zuba, to je njegov najveći strah!

Nije Željko jedini koji vodi malo računa o svojim zubima. Kep index je skala koja govori o oralnom zdravlju nacije. Računa se kao ukupan zbroj zubi s karijesom, plombom ali i onih koji nedostaju. U europskim zemljama taj broj je najčešće nula ili maksimalno jedan, a u Hrvatskoj je veći od 6.

Kakvo je točno stanje u Željkovim ustima otkrit će fotografiranje i rendgenska snimka. Povratak u stolac otkrio je da situacija nije nimalo jednostavna. Mnoštvo karijesa, uništenih korijena zuba, ali i opasna cista koja je pojela dio kosti vilice. Nabrajanje je potrajalo 20 minuta. Od 32 zuba Željku se mogu spasiti tek njih 7. Rasplet Željkove situacije bit će opsežan zahvat, potpuna rekonstrukcija. Jer ovom stanju na žalost nema pomoći. Prijeći preko fobije teška je stvar. Željko je učinio prvi korak. Dovesti se do ove situacije znači da nema više bježanja od problema.

>> Testiranje koje će i najokorjelijeg pušača natjerati na razmišljanje!

Briga o zubima kreće o malih nogu, tko tada ne usvoji dobre navike teško će ih stvoriti kasnije u životu. Ekipa Zubić vile, studentske udruga Stomatološkog fakulteta koja se organizirala kako bi promijenila hrvatsku statistiku. Važnost mliječnih zubi nije samo da čuvaju mjesto za one trajne, već ako nedostaju nekoliko godina treba novima da izrastu, a usta su puna bakterija - streptokoka i stafilokoka.

Zato se prvi pregled preporučuje već kada niknu prvi zubi. Jer sve je veći broj beba koji dobivaju karijes od načina prehrane odnosno karijes dojenja. Zube treba prati minimalno 2 puta na dan. Unošenjem hrane ph vrijednost se mijenja u kiselo. Zato mnogi stomatolozi preporučuju pranje tek nakon 30 minuta od konzumiranja hrane kako se ne bi uništio zaštiti sloj na zubima ili ako nemate vremena pojedite mliječni proizvod poput mlijeka, jogurta ili tvrdog sira, oni će vratiti ph vrijednost u normalu.

Podatak da Hrvati troše tri i pol paste za zube i tek jednu četkicu na godinu ne mami osmijeh na lice. Stoga ne zanemarujte zube, brinite o njima jer od njih imate itekakve koristi.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene