Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proračun podržava 65%

EKSKLUZIVNO Hrvati spremni na odricanje, vjeruju mjerama Vlade!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada Zorana Milanovića ima veliki vjetar u leđa nakon posljednjeg CROBAROMETRA. Vratio se optimizam, a i većina građana podupire njegovu politiku.

Hrvati za manji proračun

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV Zadnji dan kampanje Posljednji rezultati velikog istraživanja Nove TV - sve su karte na stolu, mnogo je birača koji bi mogli presuditi ove izbore Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV, donosi novi Crobarometar U Dnevniku Nove TV Novi Crobarometar: Jesu li dugi štrajk u pravosuđu i afera s plinom ostavili trag na popularnosti Vlade?

Proračun, koji će biti manji za više od 6 milijardi kuna, podržava 65 posto građana. Njih 24 posto je protiv toga, a 10 posto ne zna. Vidljivo je to iz istraživanja DNEVNIKA NOVE TV provedenog na 600 ispitanika zadnje dva dana.

Zanimljivo, muškarci i to njih 71 posto su za manji proračun, ali generacija od 30 do 60 godina s više od 66 posto. Visoko obrazovani s više od 78 posto. Što se tiče manjeg proračuna, za njega je više od 70 posto Zagrepčana, Ličana i Banijaca, ali i Istrijana i Primoraca.

Iznadprosječno su protiv mlađi do 30 godina, i to s 32 posto. Oni s osnovnom školom s 31 posto, ali i građani sjeverne Hrvatske s 34 posto. Rez u proračunu podržavaju umirovljenici sa 70 posto i birači koalicije s 80 posto, ali i 60 posto HDZ-ovih birača.

Rez u proračunu je optimalan

A hoće li 4 i pol milijarde biti dovoljno? Za 43 posto građana to je optimalno, dok 40 posto građana misli da je to premalo. Samo 8 posto građana misli da je to prevelik rez. A 9 posto ih ne zna.  Da je ovo najviše što se moglo, misle uglavnom žene i mladi s 56 posto te svaki drugi građanin sjeverne Hrvatske, Istre i Primorja.

HDZ bi radikalnije

Zanimljivo, 51 posto HDZ-ovih birača misli da je ovaj rez premalen, a 47 posto birača Kukuriku koalicije misli kako je rez optimalan.

Veći PDV podijelio Hrvatsku

Hrvatska dobiva veći PDV od 25 posto, a to podržava 48 posto građana, protiv je također 48 posto dok tri posto nema stav.  Veći PDV podržavaju muškarci s 54 posto, stariji od 60 godina s 54 posto, visoko obrazovani s 58 posto, te sa 62 posto Istrijani i Primorci.

Protiv su žene s 53 posto, mladi do 30 godina s 56 posto, s osnovnom školom njih 58 posto i građani sjeverne Hrvatske s 59 posto. Zaposleni podržavaju s 53 posto veći PDV, a nezaposleni s 55 posto se tome protive.  A kada gledamo po biračima, više od 72 posto birača Kukuriku koalicije podržava veći PDV, ali i 58 posto birača HDZ-a.

Veći PDV, veće cijene

S većim PDV-om 63 posto građana očekuje i veće cijene - da će sve neznatno poskupjeti misli 28 posto građana, a samo 5 posto misli da neće biti poskupljenja. Žene, njih 68 posto, misle da će doći do poskupljenja, baš kao i stariji od 60 godina sa 66 posto. A na sjeveru Hrvatske to misli 74 posto građana. Da će doći do znatnih povećanja cijena misli svaki drugi birač vladajuće koalicije, ali i 73 posto HDZ-ovih birača.

Veće mirovine - podrška građana

80 posto građana podržava Vladino usklađivanje mirovina s porastom troškova života i porastom plaća. Njih 14 posto to ne podržava, a samo 6 posto ne zna.

Nakon mjera životni standard loš

A nakon svega 58 posto građana misli kako će životni standard bit loš u ovoj godini. Njih 32 posto misli da će biti podjednak, a samo 6 posto građana misli da će biti bolje. 4 posto ne zna. Žene, njih 62 posto, misli da će biti lošije, baš kao i stanovnici sela, njih 63 posto, i Dalmatinci te građani sjeverne Hrvatske u istom iznosu.

Muškarci misle da će biti podjednako, njih 36 posto, mladi do 30 godina s 35 posto, baš kao i visoko obrazovani i stanovnici u gradovima. A da će biti isto, misli 43 posto Istrijana i Primoraca te 35 posto stanovnika metropole.

Birači vladajućih, njih 49 posto, misli da će biti lošije, a 41 da će biti podjednako, a zato 61 posto birača HDZ-a misli kako će biti loše.

Ali, spremni smo na odricanje

Iako loše žive, 71 posto građana spremno je na lošiji životni standard da se zakrpa proračun i stvore preduvjeti za izlazak iz krize. 24 posto građana nije na to spremno.

Spremna na odricanje je populacija od 46 od 60 godina života sa 78 posto, a sličan postotak je i visoko obrazovanih. Na odricanje su spremni sa 74 posto Zagrepčani te sa 77 posto Istrijani i Primorci. Svi su se spremni odricati pa tako i 80 posto birača vladajuće koalicije, ali i 72 posto birača HDZ-a.

Građani vjeruju Vladinim mjerama

I na kraju, kad sve zbroje i analiziraju, 55 posto građana misli da Vladine mjere mogu dovesti do krpanja proračuna, ali i stvaranja preduvjeta za izlazak iz krize. 40 posto ih misli suprotno, a njih 5 posto ne zna.

U mjere vjeruje većina radno aktivnog stanovništva i to oni od 30 do 60 godina s 57 posto, ali i oni stariji do 60 godina s 58 posto te visoko obrazovani sa 61 posto. I tu su najveći optimisti sa 67 posto Istrijani i Primorci.

Oko Vladinih su mjera najviše skeptični građani sjeverne Hrvatske s 49 posto. U mjere vjeruje 52 posto zaposlenih, 58 posto umirovljenika te 80 posto birača Kukuriku koalicije, ali i 44 posto birača HDZ-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene