Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvati ne vjeruju pravosuđu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da institucije ne funkcioniraju kako treba, jasno je svima. Kako je moguće da, primjerice, hrvatsko pravosuđe učinkovito rješava probleme kad ih i sami unutar sustava imaju. Afere se nižu jedna za drugom. A u njima sudjeluju i sami suci.

Iz ankete koju smo proveli, vidljivo je da Hrvati ne vjeruju u pravosuđe. To ni ne čudi, jer primjera je i previše. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Dva tjedna Započeo bijeli štrajk, sucima se pridružili i državni odvjetnici: Na sudovima samo hitni predmeti Štrajk sudaca - 4 Slučaj Mamić Iako je bijeli štrajk, punica Luke Modrića ipak će morati na ročište: "To su predmeti visoke korupcije koji ne trpe nikakav zastoj"

Sutkinju Ivanu Domić tereti se za nezakonito oduzimanje zemlje na Braču. 

>> Nastavljeno suđenje bivšoj sutkinji zbog nezakonitog stjecanja nekretnina

Sudac Branko Milanović donio je skandaloznu presudu u korist gospićkog tajkuna Jose Mraovića - prst u anus izjednačio je s rukovanjem. 

>> Prst u anus - Josi Mraoviću ukinuta oslobađajuća presuda

Splitski sudac Slavko Lozina donio je oslobađajuću presudu na prvom suđenju u slučaju Lora, iako većinu svjedoka nije ni vidio. 

Sutkinja Vesna Žužić, majka Hrvoja Žužića koji je pijan skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginula 19-godišnjakinja, navodno je njegove prometne prekršaje do zastare čuvala u svojim ladicama. 

>> Pijani sin tajkuna usmrtio djevojku

No, sankcija najčešće nema za one koji Zakon povremeno prilagode. Posljednji primjer suca koji nije platio porez - samo je kap u moru snalažljivaca koji drugima kroje pravdu, ali ne i sebi. 

>> Ustavni sudac državi utajio 270.000 kuna! 

Europa je dala jasne smjernice - hitna reforma pravosuđa, smanjenje broja neriješenih slučajeva, učinkovitost sustava. 

Sve to, jasno je, teško će doći na red. Čisti se prvo pred vratima, a onda dalje. U hrvatskom pravosuđu to, očito, ide obratno. Ministrica Lovrin za ovu temu, kao uvijek do sada, nije imala vremena.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene