Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROBLEMI S POSVAJANJEM

Državna tajnica otkrila što se događa s Hrvatima koji su u Zambiji završili iza rešetaka: "Pokušavamo rasvijetliti sve elemente tog slučaja"

Aktualno Galerija Sabina Tandara Knezović Sabina Tandara Knezović Foto: DNEVNIK.hr Andreja Metelko Zgombić, državna tajnica i Sabina Tandara Knezović Andreja Metelko Zgombić, državna tajnica i Sabina Tandara Knezović Foto: DNEVNIK.hr Andreja Metelko Zgombić, državna tajnica Andreja Metelko Zgombić, državna tajnica Foto: DNEVNIK.hr +0 Sumnjivo posvojenje djece u Kongu Galerija 1/4 >>
Više informacija o cijelom slučaju suspektnog posvajanja, zbog čega je osmero Hrvata završilo u zatvoru u Zambiji, a slučaj istražuju i hrvatske institucije, donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović koja je razgovarala s državnom tajnicom Andrejom Metelko Zgombić.

Lažirani papiri, biološki roditelji nisu znali za posvojenje, imate li još koju informaciju više, pitala je reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović.

Državna tajnica Andreja Metelko Zgombić kaže kako je sa stajališta Ministarstva "učinjeno sve kako bismo hrvatskim državljanima pružili pomoć". Ističe kako Hrvatska nema predstavnike u Zambiji pa je konzularni predstavnik iz Pretorije tri puta već posjetio uhićene.

Što se trenutačno događa s Hrvatima u zatvoru, zanimalo je reporterku.

"U relativno dobrom su stanju", kaže državna odvjetnica i dodaje kako su u kontaktu s nadležnim tijelima u Zambiji te je predstavnik Hrvatske razgovarao i sa šefom delegacije EU koja se želi uključiti.

"Kontaktirali smo i dobili dvije članice koje imaju predstavništvo u Zambiji", kazala je. Radi se o Švedskoj i Italiji.

"U ovom trenutku naši državljani imaju odvjetnika po službenoj dužnosti, dobili smo i popis kvalitetnih odvjetnika koji bi im se mogli naći na pomoći", kazala je Metelgo Zgombić i dodala kako istražne radnje još traju te kako još nema optužnice.

Cijeli proces trebao bi trajati još nekoliko tjedana, kazala je državna tajnica.

Pročitajte i ovo Sumnjivo posvojenje djece u Kongu RASPETLJAVA SE SLUČAJ Dnevnik Nove TV doznaje: Probleme oko posvajanja djece iz Konga prouzročili - lažirani papiri

Na pitanje je li njoj normalno da se samo tako za djecu s lažnim papirima izdaju dokumenti bez neke dodatne provjere, odgovara: "Nemam podatke da su ti papiri lažni, takve tvrdnje će otežati položaj naših državljana, ništa takvo još nije službeno utvrđeno, zambijske vlasti surađuju s vlastima Konga", rekla je. Ističe kako hrvatska tijela još istražuju sve elemente i činjenice, a smatra i kako su veleposlanstva Konga i Hrvatska trebala provjeriti vjerodostojnost dokumenata.

Reporterka Dnevnika Nove TV na kraju je pitala jesu li hrvatski državljani prevareni ili su znali što rade?

"Puno me pitate. Kolege su sazvale niz institucija i službi, pokušavamo rasvijetliti sve elemente tog slučaja, a ova pitanja se moraju njima uputiti, oni će na njih trebati odgovoriti", kazala je

Pročitajte i ovo Posvajanje djece u Zambiji - 1 POSVAJANJE DJECE Stručnjakinja o Hrvatima uhićenima u Zambiji: "Važno je reći ljudima koji se odlučuju na takvo posvojenje - nemojte to raditi na takav način"

U kakvom su zatvoru, pitala je još Tandara Knezović.

"Nemaju poseban zatvor za strance, u relativno su dobrim uvjetima, imaju mogućnost dobiti prevoditelje i biti tretirani na najbolji mogući način", kazala je Metelko Zgombić.

Za kraj reporterka je pitala koliko je trajao taj postupak posvajanja.

Pročitajte i ovo Ilustracija ISTRAGA U TIJEKU Novi detalji o Hrvatima pritvorenima u Zambiji: Iz Ministarstva objavili da su dva para upisana u registar potencijalnih posvojitelja

"Jedno duže vrijeme, ali kraće od onog kojeg bi bilo potrebno da se tako nešto provede u Hrvatskoj", zaključila je Metelko Zgombić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene