451223
451223
451223
451223
451223

'Tko smije prići gore? Bilo je i mrtvih i ranjenih i svakakvih'

  • , 24.09.2016., 08:28
  • Autor:
  • komentara

Zbog mina se u neke dijelove naše zemlje ni danas ne smije kročiti. Dobro to znaju i stanovnici Hrvaca u Dalmatinskoj zagori.

 
 
 
 
Život u blizini minskih polja (Video: Dnevnik Nove TV)
Život u blizini minskih polja (Video: Dnevnik Nove TV)

U Vučipolju u Dalmatinskoj zagori ratne rane su još svježe, a iza rata je ostalo i mina.

'Bojim se. Ja još nisam nogom stupila gore dalje kroz šume, a ima oko kilometar zračne linije', kaže Ana Domjanović.

'Tko smije prići gore? Bilo je i mrtvih i ranjenih i svakakvih', dodaje Mirko Domjanović.

Svaki korak ovdje, kažu, treba biti oprezan. Ovo je područje još uvijek minski sumnjivo. A zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava još uvijek ima u 67 gradova i općina u Hrvatskoj.

'Značilo bi nam puno i bilo bi nam drago da se to jedanput riješi, da se može slobodno kretati. Ne smiješ hodati, ništa ne smiješ s blagom.. Blago je stradavalo, krave, ovce, svašta..', priča Mirko.

Rješenje je ipak na vidiku. Potpisan je ugovor od 9,7 milijuna kuna za razminiravanje u općini Hrvace. Očistit će se oko milijun metara kvadratnih zemljišta.

'Ovo je bitno. Kako za obradu poljoprivrednog zemljišta tako i za one koji se bave stočarstvom. Nadamo se da će u dogledno vrijeme u cijelosti taj projekt biti završen', kazao je načelnik Općine Hrvace Dinko Bošnjak.

U Hrvatskoj je 468 kilometara četvornih minski sumnjivog područja. Od 1996. stradalo je 626 osoba od kojih 36 pirotehničara. A prvotni plan države da se Hrvatska do 2019. očisti od mina, čini se, neće uspjeti.

Rješenje se vidi i u EU fondovima kako bi Hrvatska napokon bila - bez mina.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se