Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada i Pantovčak odlučuju

HR ostaje bez veleposlanika u SAD: Tko će zamijeniti Kolindu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon odlaska Kolinde Grabar Kitarović Hrvatska je ostala bez veleposlanika u SAD-u. Iako se za njezin novi posao u Bruxellesu zna već tri mjeseca, predsjednik i premijerka još uvijek nisu sjeli za stol i razmotrili tko bi mogao biti potencijalni kandidat za fotelju u najmoćnijoj velesili.

Na predsjednikov stol, doznajemo iz Banskih dvora, sutra stižu imena vladinih kandidata za veleposlaničku fotelju u SAD-u. Predložit će tri karijerna diplomata.  'U tijeku je redovita procedura rotacije i izbora novih veleposlanika za određeni broj destinacija uključujući i za SAD i sve teče svojim redovitim tijekom', rekao je Berislav Živković, iz Ministarstva vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Ilustracija TKO SE SVE RASPAO? Raspadi nakon izbora kompliciraju situaciju: Pogledajte kako sada izgleda jednadžba do 76 saborskih ruku Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora?

Da Grabar Kitarović odlazi, tvrde u Vladi, predsjednik je znao, dok je premijerka doznala posljednja. Kad se glas javno prolomio krenula je licitacija imenima tko bi mogao biti njezin nasljednik. Romana Vlahutin i Joško Paro predsjednikov su izbor moglo se čuti u političkim kuloarima. Na Pantovčaku tvrde da nemaju favorita. A sve stoji, jer se čeka Vlada.

'Ja do sad nisam dobio ni jedan prijedlog nisam mogao o tome ni odlučivat. Kad budu na tapeti prijedlozi onda ćemo o njima razgovarati', rekao je predsjednik Josipović. Trebat će razgovarati i o tajmingu izbora kandidata. I dok bi vlada odmah, u uredu predsjednika ne vjeruju da će doći do usuglašavanja prije jeseni.

Predsjednik će namjerno odugovlačiti?

U Banskim dvorima sumnjaju kako će predsjednik namjerno odugovlačiti da ne bi o kandidatu, koji dužnost treba obavljati iduće četiri godine, odlučivala Vlada na odlasku.'O tome još uopće do sad nije bilo razgovora možda će ih bit no za sad nema ni suglasja ni nesuglasja', dodao je Josipović. Političke igre oko veleposlaničkih fotelja uvijek su se vodile, tvrdi Dr. Knezović, zbog nedostatka političke kulture. Veleposlanike treba drugačije birati.

'Ne, u okviru određenih političkih klanova i stvarno ono što se kolokvijalno kaže za opće dobro i odabrati nekoga tko ima zavidno iskustvo i tko će na adekvatan način predstavljati Hrvatsku u SAD-u', rekao je Sandro Knezović, Institut za međunarodne odnose.

Hrvatska treba poslati nove veleposlanike u još desetak zemalja. Dakle, trebat će još puno usuglašavanja između predsjednika i premijerke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene