Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Institucije će u provjeru

Plažu opasali zidovima i objesili natpis ''privatno''. Hotel je ponudio neobično objašnjenje

Aktualno Galerija Privatna plaža - 1 Privatna plaža - 1 Foto: DNEVNIK.hr Privatna plaža - 2 Privatna plaža - 2 Foto: DNEVNIK.hr Privatna plaža - 3 Privatna plaža - 3 Foto: DNEVNIK.hr Privatna plaža - 4 Privatna plaža - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Privatna plaža - 5 Galerija 1/5 >>
Iako u Hrvatskoj privatne plaže ne bi smjele postojati, ima pojedinaca koji komadiće obale svojataju i na tome zarađuju. Jedna od njih nalazi se u Sutivanu na Braču. Hotelsku parcelu proglasili su privatnom plažom i ogradili je. Naša ekipa doznala je da institucije kreću u provjeru.

Hlad borova i zvuk cvrčaka opuštaju goste na jednom dijelu Sutivana. Upravo je tamo jedan hotel ogradio svoju parcelu.

Pročitajte i ovo Napad morske nemani na turista u Meksiku Predator iz vode Horor usred zabave: Igrali se s djetetom na plaži pa slučajno snimili krvavi napad nepoznate nemani u moru Slika nije dostupna Jedinstvene plaže... Ovo je RAJ za domaće i strane turiste

Objekt je opasan zidovima. Na tri mjesta postavljena su vrata. Na jednima od njih stoji natpis ''privatna plaža''. Ulazak je moguć samo gostima hotela. 

Do plaže se može doći nešto dalje, pa čak i iznajmiti hotelska ležaljka. Kad okolnim prolazom dođete do plaže, na nju slobodno možete staviti ručnik i uživati. Kupanje tamo, naime, nije zabranjeno i nitko vas s te plaže ne može potjerati.

Pristup plaži nikome nije onemogućen, uvjeravaju u hotelu, jer se može doći drugim putem. U najmanju ruku, neobično zvuči objašnjenje o privatnoj plaži koja to nije.

"Naziv 'private beach', koji je izvješen na ulaznim vratima privatnog plažnog objekta gostima pomaže u razumijevanju gdje se plažni objekt hotela nalazi. Predmetna plaža služi gostima kao prolaz od plažnog objekta do mora, a za čije korištenje ili prolaz plaćamo koncesijsko odobrenje", odgovorili su iz hotela reporteru Mariju Juriču.

Gosti kažu da je tamo lijepo.

"Privatna plaža je uvijek bolja. Privatna je za nas, ali nije fer za lokalce ako žele proći. Ostavili su jedan dio da bi i oni mogu proći. Nije baš ugodno. Ne osjećam se zbog toga bolje", rekao je posjetitelj iz Kalifornije.

Za mišljenje smo pitali i lokalce.

"Privatna plaža ne može postojati, to se dobro zna. Od najviše razine vode šest metara prema unutra ne može biti privatna plaža, ali se na nju ne može pristupiti kroz njegov posjed. Tu okolo bilo tko može doći", rekao je Tomislav Miletić iz Sutivana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NADA ZA BOLJI TURIZAM Primorsko-goranska županija predložila nove mjere. Ako ih prihvati Stožer na snagu stupaju od ponedjeljka

Pročitajte i ovo Dejan Lovren (Foto: Instagram) hit na Instagramu! Dejan Lovren sa sinom uživao u spektakularnom prizoru na pučini pa obradovao obožavatelje snimkom

Službe Ministarstva mora i Lučke kapetanije kažu da nisu utvrdile kršenja Zakona o pomorskom dobru, ali će, tvrde, opet izaći na teren idućih dana.

"Natpis 'private beach', iako postavljen na privatni ulaz, sporan je jer ta plaža nije privatna niti bi se smjela na taj način karakterizirati i time dovoditi u zabludu posjetitelje. Pri tome ističemo kako se zalažemo za omogućavanje opće upotrebe pomorskog dobra, odnosno nesmetan prilaz plaži", stoji u odgovoru Ministarstva na upit Dnevnika Nove TV.

Županija je prošle godine carini prijavila više od 25 slučajeva reklamiranja privatnih plaža. Među njima i tu u Sutivanu.

Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, izjavio je: "Mislimo da se u ovim slučajevima može raditi o korištenju instituta koncesijskog odobrenja preko zakonski dopuštene osnove. Carina može napraviti izvide i regulirati odnose koji se koriste."

Ipak, privatni investitori odlučili su tu ljepotu drugačije predstavljati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene