Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analitičari za Dnevnik.hr

'HDZ i SDP su bili bahati, dobro je da se s nekim moraju dogovarati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trenutačna raspodjela zastupničkih mandata mogla bi značiti da ćemo veoma brzo morati na nove izbore.

Ukoliko se jedna od dvije najveće stranke SDP i HDZ, ne dogovori s Mostom nezavisnih lista koji je u Saboru dobio 19 mandata, mogli bi za tri mjeseca na nove izbore, smatra profesor Ivan Tanta politički analitičar s fakulteta Vern.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Karamarko OBJASNIO IPAK ŽELE DALJE 'Nisam Milanović da svaki dan mijenjam svoje stavove zbog fotelje' Slika nije dostupna Nakon sastanka MOST predložio sporazum, HDZ i SDP odbili ga odmah potpisati

'Sada će se krenuti s pregovorima, a ako se Most ne prikloni ni jednoj opciji, idemo na nove parlamentarne izbore', kaže profesor Tanta.

REZULTATI DIP-a: Domoljubna koalicija 59, Hrvatska raste 56, MOST 19, IDS 3, Živi zid 1, HDSSB 2, Bandić Milan 2, Uspješna Hrvatska 1

Dodaje kako ne može reći kome bi Most mogao naginjati jer tu opcije ne poznaje iznutra. 'Most nezavisnih lista je aglomeracija pojedinca, mogu se dogovoriti da budu konzistentni ili da dođe do pukotine u monolitnosti i onda će se cijela priča razlomiti i nestati prije nego je nastala', smatra Tanta.

Napominje kako je politika umijeće kompromisa i umijeće mogućeg te smatra da svatko ima svoju cijenu i da bi Most mogao naginjati onima koji ponude više.

Otriježnjenje

Ovoj temi razgovarali smo i s Mariom Petrovićem, stručnjakom političke komunikologije, predsjednikom Upravnog vijeća Bernaysa. Ni on ne isključuje opciju mogućih izbora u skorije vrijeme. Naglašava kako je ova situacija dobra za Hrvatsku jer su rezultati izbora otriježnjenje za dvije najveće stranke koje su se ponašale 'bahato i autistično'.

'Mislim da je odlično za Hrvatsku da se dogodila ovakva situacija jer su se i lijevi i desni ponašali autistično, kao da su dobili izbore i da će sastaviti Vladu bez ikoga drugoga. Ta se računica pokazala pogrešnom. Most je dobio izbore, oni su najveći pobjednici', rekao je Petrović.

'Karamarku bi se moglo dogoditi da ne sastavi Vladu'

Na pitanje koji su sada mogući scenariji, Petrović kaže kako smatra da će mandat za sastavljanje Vlade prvo biti povjeren relativnom pobjedniku.

'Sada možemo očekivati da ćemo vrlo brzo ćemo dobiti mandatara, a to će najvjerojatnije biti Tomislav Karamarko, ali bi mu se moglo dogoditi da ne sastavi Vladu. Potom bi Milanović bio u puno boljoj poziciji', kaže Petrović.

Napominje kako moramo biti svjesni činjenice da je Most heterogena skupina političkih čelnika lokalnog karaktera. 'Oni različito nastupaju o istim stvarima, to smo mogli vidjeti i sinoć. Poruka koju je Božo Petrov sinoć poslao bila je više namijenjena članovima Mosta, da zadrže trijezne glave. Bojim se da ćemo tu vidjeti razne kupovine koji nikome ne bi bile drage', smatra Petrović.

Dodaje kako bi građani vjerojatno više voljeli da se sastavi Vlada, umjesto odlaska na nove izbore. 'I HDZ-u i SDP-u ovo je otriježnjenje jako dobro došlo, a i svima nama. Njihova se kampanja svela na bahatost i samodostatnost. U redu je da se s nekim moraju dogovarati.'

Novi izbori koji bi se eventualno mogli uskoro dogoditi je opcija koju ne bih odbacio. Moguće je da se to dogodi, ali poučeni iskustvom kako se vode pregovori, a i heterogenost Mosta kao opcije, smatram da će se pokušati dogovarati i s jednima i drugima. Odugovlačenje dogovora može stvoriti nervozu i u njihovim redovima', zaključuje Petrović.

Prgomet: 'Nama je stabilna Hrvatska na prvom mjestu'

'Meni je izuzetno drago da je barem večeras naš premijer počeo govoriti o reformama. Bile su duge četiri godine očigledno, koje nisu bile dovoljne za to. No, mi smo, ponavljam, spremni razgovarati sa svima koji su spremni prihvatiti reforme. To su naša načela koja smo isticali tijekom kampanje i nema ni jednog razloga da od toga odustanemo sada. Mi poštujemo volju građana. Poštujemo da su građani birali i gospodina Milanovića i SDP i gospodina Karamarka i SDP. Ali, ponavljam, niti jedna od tih stranaka u svojim predizbornim kampanjama riječ reforma skoro da nisu spomenuli, a kamoli promjena. Tako da, moram priznati, ne znam kako će to izgledati', rekao je sinoć nakon objave rezulatat izbora, u razgovoru za Novu TV Drago Prgomet iz Mosta.

'I HDZ-u i SDP-u ovo je otriježnjenje jako dobro došlo, kao i svima nama', Mario Petrović. 'Onaj tko nije spreman prihvatiti reforme, po cijenu da se izgube sljedeći izbori, ne mora nas zvati na razgovore niti treba s nama razgovarati. Mi smo ušli u cijelu ovu izbornu utrku upravo s tim razlogom – promijenimo stvari u Hrvatskoj, provedimo reforme, ne pitajući za cijenu koja će nas koštati, kao ljude koji su u politici', rekao je ovaj pripadnik Mosta.

Na pitanje bi li volio biti premijer Hrvatske, Prgomet je kazao kako će prihvatiti odgovornost za provođenje reformi. 'Nitko od nas iz Mosta se ne boji odgovornosti za ono zbog čega smo nastali kao politička platforma i ono što doista želimo provesti. Mi se ne svađamo, mi smo svjesni da ova država treba razgovor, treba svakog pametnog i normalnog. Nismo voljni niti želimo ideološke podjele jer ova država više nema vremena za čekanje', kaže Prgomet.

Dodaje da pripadnici Mosta nezavisnih lista ne žele izazivati nestabilnosti u zemlji. 'Most će biti zadnji koji će izazvati nestabilnost u Hrvatskoj. Nama je stabilna Hrvatska na prvom mjestu. Učinit ćemo sve da do toga ne dođe, ali ako ne bude s druge strane volje za razgovor, doista su onda bolji izbori nego nova Vlada', rekao je Drago Prgomet.

Dogovor do kraja studenog?

Vjeruje da bi do kraja ovog mjeseca mogao biti postignuti dogovori, kako bi se mogla formirati Vlada.

Podsjetimo, mandat za sastavljanje Vlade, prema Ustavu Republike Hrvatske može dobiti onaj tko će imati 76 glasova u Saboru. S obzirom na to da nijedna od dvije velike stranke, ni SDP ni HDZ nije prikupila taj broj mandata na izborima, morat će po glasove zastupnika Mosta. A to će moći dobiti jedino ukoliko, kako tvrdi Most, pristanu na reforme koje Most zagovara.

Most: 'Ovo je prilika HDZ-u i SDP-u da dokažu da žele promjene'

Predsjednica je sinoć jasno poručila da će se držati Ustava i da će mandat za sastavljanje vlade dati onome tko je uvjeri da ima dovoljno mandata potpore novoga saziva Sabora.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene