Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vještaci se ne slažu oko brzine

Presuda idući petak: 'Koban je bio udar Škode u zid nakon naleta Čačića'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U mađarskom gradiću Kaposvaru završeno je ročište u procesu protiv Radimira Čačića.

Na Županijskom sudu u Kaposvaru završilo je suđenje potpredsjedniku hrvatske vlade Radimiru Čačiću zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su 2010. život izgubile dvije osobe, a završne riječi obrane i tužiteljstva zakazane su za 29. lipnja kada će se objaviti i nepravomoćna presuda.

Čačić je novinarima kratko nakon izlaska iz sudnice rekao kako ne očekuje ništa. 'To nije na meni. Sud će presuditi', kazao je nakon dvosatnog ročišta na kojemu su ponovo saslušana dvojica prometnih vještaka koji su se ranije sporili je li Čačić vozio prebrzo i neprilagođeno uvjetima na cesti kada se prije dvije godine sudario na autocesti Nagykanisza - Budimpešta. Vještak Zoltan Lovasz ponovio je da je Čačić vozio prebrzo, između 140 i 150 kilometara na sat, uz mogućnost pogreške od 10 do 15 posto, što bi u konačnici značilo da je vozio između 125 i 165 kilometara na sat.

Presuda Radimiru Čačiću bit će izrečena idućeg petka Lovsz je tako potvrdio svoje ranije mišljenje da je za nesreću u prvom redu kriva neprilagođena brzina, što Čačić od početka postupka negira tvrdeći da je vozio 125 kilometara na sat, odnosno sporije od dopuštenih 130 kilometar na sat i da je neposredno prije udara na cesti uletio u oblak magle.

Vještak Mihaly Rektor, koji je ranije ustvrdio da Čačić nije vozio prebrzo te da je smrt dvoje putnika u škodi fabije izazvao naknadni udar u ogradu autoceste, na današnjem je ročištu to ponovio. Proučavajući stručnu literaturu, bez pregleda automobila, zaključio da je Čačić vozio 135 kilometara na sat te kako nema mogućnosti pogreške u njegovom zaključku. Oba vještaka složila su se da je automobil škoda fabija na koji je naletio Čačić vozio 40 kilometara sporije.

Vještak Rektor je kazao kako u trenutku sudara osim vozačice, u škodi putnici nisu bili vezani, a po načinu kako se otvorio zračni jastuk u Čačićevom chrysleru ustvrdio je da nije bila prevelika brzina. Dodao je da je chrysler nakon sudara usporio na 120 kilometara na sat, a škoda ubrzala na 100 do 120 te je udarila u ogradu, što je, po njegovom mišljenju, bilo kobno. Na upit sutkinje je li sudar automobila prouzročio ozljede kod putnika u Škodi, Rektor je ponovio da nije već da su ih uzrokovali kasniji udar i ispadanje putnika iz automobila.

Čačić je na kraju na upit tužiteljstva odgovorio da je na dan nesreće imao slobodan dan, da nije bio u nikakvoj žurbi niti je imao ikakav sastanak te da je išao u grad Zalaegerszeg raspitati se o kupnji uređaja koji proizvodi kristalne skulpture. S obzirom na rutu kojom se vozio rekao je da se nije izgubio već samo nije vodio računa da stigne kraćim putem. Čačić je pred sudom rekao da ne zna u kojim je mađarskim gradovima bio jer, kako je rekao, stalno putuje, navevši kao primjer to što će već večeras biti u Sankt Peterburgu.

Prvi potpredsjednik hrvatske vlade je nakon ročišta ocijenio kako su oba vještaka bila korektna i utvrdila da se ne može elektroničkim modelom dati potpunu preciznost brzine.

Čačić se na sudu pojavio u pratnji svog hrvatskog odvjetnika Čede Prodanovića, a u sudnici je i vozačica Katalin Liptak na koju je svojim chryslerom 300C Čačić naletio u siječnju 2010. Od posljedica nesreće smrtno su stradali njezina 81-godišnja majka Imrene Antal i 60-godišnji suprug Gyorgy Liptak. Nesreću je u škodi preživjela i Zoltanne Hitter. Liptak je izjavila novinarima da Čačić i ona znaju što se dogodilo i da on zaslužuje kaznu.

Pročitajte i ovo Arijana Lekić-Fridrih Incident na Trgu Ivan Pernar proglašen krivim za napad na umjetnicu: "To je jedna mala pobjeda koja može biti vrlo ohrabrujuća" Prometna nesreća u Hrastovcu Tragedija u Hrastovcu Mladi vatrogasac poginuo u prometnoj nesreći, kolege se oprostile od njega dirljivim riječima: "Otišao je prerano"

Presuda Čačiću bit će izrečena idućeg petka.

>> Čačić EKSKLUZIVNO za Dnevnik Nove TV: 'Tlaka mi je objašnjavati što radim!'

Suđenje se odvija u neugodnim uvjetima. I u Kaposvaru je danas vrlo vruće, u sudnici nema klime i zatvoreni su prozori zbog buke s ulice, a na današnje ročište došlo je najviše novinara do sada. Službenog prevoditelja za hrvatske novinare i dalje nema, nego im prevodi kolega iz lokalnog lista.

Podsjetimo, u prometnoj nesreći u kojoj je prvi potpredsjednik Vlade naletio na drugo vozilo u Mađarskoj, život su izgubile dvije osobe. 'Ne bude li potrebe za dodatnim dokazima, vjerujemo da će biti donesena prvostupanjska presuda. Vjerujemo da će se dokazati krivnja', rekao je odvjetnik obitelji stradalih Zoltan Gal.

Odvjetnik Radimira Čačića ne daje izjave, a na pitanje o cijelom slučaju svoj je komentar ekskluzivno za Dnevnik Nove TV dao i sam Čačić. 'Zbog nesreća se ne odlazi, ako su nesreće, ako postoji odgovornost onda se odlazi', rekao je Čačić.

Sutkinja je izjavila da na njezinu odluku neće biti političkog utjecaja. S tim se slaže i odvjetnik tužiteljice. 'Sudstvo nije bilo pristrano, politika nije utjecala na slučaj, ipak je ovaj slučaj osjetljiv jer se radi o prvom potpredsjedniku hrvatske Vlade', rekao je Gal.

Posjetimo stranačkim Chryslerom Čačić je na autocesti prema Budimpešti udario u Škodu koju je vozila 58-godišnja žena. Dva dana poslije od posljedica sudara umro je i njezin suprug, nakon deset dana i majka.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene