Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez dogovora

Nitko ne popušta: ŠTRAJK sve bliži!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikati javnih i državnih službi i Vlada nisu uspjeli postići dogovor ni u drugom krugu mirenja.

Predstavnici 11 sindikata i Vlade započeli su jutros drugi krug mirenja u kojem su pokušali pronaći rješenje u sporu oko plaća. No, ni danas se nisu uspjeli dogovoriti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva Gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić odbili potpisati kolektivni ugovor Gradonačelnica grada Slunja reagirala je na najavu štrajka u Dječjem vrtiću: "Nije realan razlog"

Sindikati su inzistirali na svim pravima iz Kolektivnog ugovora, dok je Vlada pristala na vraćanje prava, ali ne odmah, već kad gospodarski rast bude dovoljno velik da se osigura dovoljno novca. Kako je izjavio ministar Mirando Mrsić, 'gospodarski rast može biti i 0,01 posto i to ne znači da ćemo imati novca'.

Osim toga, sindikati su tražili da se novi sporazum potpiše sa samo 11 sindikata koji vode pregovore, dok je Vlada tražila potpisivanje sa svim sindikatima koji spadaju u sindikate javnih i državnih službi.

Mihalinec: Ne promijeni li Vlada stav, pregovori će biti neuspješno završeni

'Ukoliko Vlada ne promijeni svoj stav kroz ovaj vikend, onda će pregovori o mirenju trajati kratko i bit će neuspješno završeni', izjavio je Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. 'Mi tražimo precizne uvijete pod kojima će se vratiti 3 posto i precizno određenje da Vlada više jednostrano neće smanjivati', rekao je Vilim Ribić, predsjednik Matice sindikata Hrvatske.

'Sindikati zahtjevaju da se Vlada obaveže na nešto što u ovom trenutku ne možemo niti projecirati niti možemo ispuniti. Mi želimo da se potpiše sporazum o očuvanju radnih mjesta', rekao je ministar Mrsić.

>> Sindikati pripremaju štrajk, Mrsić tvrdi - blokade neće biti

Nova runda pregovora u ponedjeljak

Nova runda pregovora najavljena je za ponedjeljak. Ako se tada ne postigne sporazum, sindikati najavljuju sveopći štrajk koji bi trebao blokirati zemlju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene