Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakon ne zabranjuje

Partijanje od 0 do 24? Novi Zakon nema ništa protiv

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako novi Zakon ne zabranjuje rad od 0 do 24, dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić poručio je da na razini povjesne jezgre, neću biti sklon nikome davati produženje radnog vremena.

Hoće li restorani i kafići u 2015. raditi od 0 do 24 sata? Novi zakon zapravo to ne zabranjuje. Potrebno je da samo gradonačelnici daju suglasnost i zabava može trajati 24 sata. Provjerili smo kako na Jadranskoj obali gledaju na nova pravila.

Pročitajte i ovo Iločke zidine - 1 Gotova zahtjevna obnova Gradić na krajnjem istoku odsad s punim pravom može nositi svoj drugi naziv - mali Dubrovnik Jadranska obala Apsolutno zasluženo! Dva hrvatska grada u top 10 najljepših u Europi

Ugostitelj Stjepan Perić je mnogo puta prošle sezone gostima morao poručiti: Žao mi je, ali zatvaramo. Ove sezone za cjelonoćnu zabavu bit će dovoljno dobiti gradsko dopuštenje!

Hotelijerima profit ispred domoljublja: Koriste samo 55 posto hrvatskih proizvoda

'To je fenomenalna stvar, Dubrovnik treba živjeti 24 sata. Kao što je nekad bio, mnogi zaboravljaju da je Dubrovnik nekada živio 24 sata', kaže Stjepan.

Dubrovčani kažu, ovo je i ranije trebalo učiniti!

'Moramo odlučiti što želimo, želimo li turiste u svom gradu i priuštiti im dobru zabavu i odmor, ili se zatvoriti pa biti muzej', kaže jedan građanin.

'Apsolutno dobro, ali treba poštivati onu drugu stranu koja želi neki mir', kaže drugi.

'Svima će biti bolje'

I konobari sa splitske rive smatraju, s dužim radnim vremenom svima će biti bolje.

'Njima je to u interesu da imaju gdje izaći i popiti piće, uživati u odmoru, a i nama je opet. Ako će to biti plaćeno, kao što treba biti, ja se sa s tim slažem', rekao nam je jedan konobar.

'Mislim da je bolje da je duže, što ja znam, iako ne znam kako je to za ove ljude koji žive ode, bolje da ljudi dobiju više novaca', kaže drugi.

VIDEO NY Times o mjestu u Hrvatskoj: Tamo ćete se osjećati kao kod kuće

Slično razmišljaju i zadarski ugostitelji, koji su i do sada, u dogovoru s gradskim vlastima, duže radili. Ipak, dubrovački gradonačelnik tvrdi, u povijesnoj jezgri neće biti većih promjena.

'Na razini povjesne jezgre, neću biti sklon nikome davati produženje radnog vremena, jer postoje lokali koji mogu raditi cijelu noć, ali se takvi lokali moraju registrirati kao noćni klubovi', kaže Andro Vlahušić.

Novost će biti cjelonoćne fešte, koje dubrovački gradonačelnik planira uvesti nekoliko puta tijekom ljeta.

'Teško da će turisti na Stradunu ludovati od 0 do 24'

A može li se teoretski dogoditi da na Stradunu sve radi od 0 do 24? Teško je da će tamo turisti ludovati od 0 do 24. Kako na Stradunu, tako i u bilo kojem drugom gradu ili ulici u Hrvatskoj. Ipak, svi će moći raditi duže uz jedan uvjet - dobru zaštitu od buke.

Ovo se čini kao jedan vrlo fleksibilan zakon od koga bi svi mogli zaraditi. Naime, što restorani i barovi duže rade turisti duže ostaju, više troše, dakle vlasnici ciše zarađuju. A zarađuje i država kroz PDV.

Ipak, nije se jednom dogodilo da je policija došla i prekinula zabavu na vrhuncu zbog preglasne glazbe. Sada se to više ne bi trebalo događati nego bi restorani i barovi duže radili, a u slučaju preglasne glazbe ta bi se glazba ugasila i čini se da je ta glazba jedini gubitak ovog novog zakona.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene