Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ističe rok

Hoće li Hrvatskoj propasti i posao vrijedan milijardu eura?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posao vrijedan milijardu eura Banski dvori nikako da zaključe. Riječ je o eksploataciji Jadrana u pronalasku plina i nafte. Velike naftne tvrtke čekaju već treći tjedan da sklope posao s državom.

Naftnim kompanijama ostaje mogućnost da, ako se do drugoga siječnja ne sklopi posao, odustanu od projekta bez sankcija, a mogu i tužiti Hrvatsku. Cijeli projekt nikako da odobri potpredsjednik Vlade Branko Grčić - koji je u srijedu bio nedostupan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ljestvica konkurentnosti Grčić: Pomak Hrvatske je impresivan Slika nije dostupna Operacija NAFTA OTKRIVENO 69 ILEGALNIH PRIKLJUČAKA Proizvedena šteta od 7 milijuna kuna - Evo kako to rade!

Postao stoljeća, kako ga zovu u Vladi, na čekanju je u Banskim dvorima. Šest velikih naftnih kompanija odavno je poslalo svoje ponude za eksploataciju nafte i plina na 15 od 29 istražnih prostora u Jadranu. Agencija je svoj posao obavila. "Mogu reći da smo mi još 24. studenoga ocjenili pristigle ponude. Odabrali ponuditelje koji su zadovoljili kriterijima samog javnog nadmetanja te uputili u proceduru vlade RH prijedlog odluke o izdavanju dozvola odabranim ponuditeljima", kaže Barbara Dorić iz agencija za ugljikovodike.

Odugovlačenje bi moglo ugroziti projekt. Vrijeme curi. Krajnji rok je 2. siječnja. "Stvarno ne znam gdje je zapelo, ali obzirom da po proceduri ona prije nego nego što dođe na samu sjednicu treba proći koordinaciju za gospodarstvo najbolje je pitati koordinaciju za gospodarstvo", smatra Dorić.

Zbog čega se čeka do poslijednjeg trenutka za donošenje odluke o investiciji koja samo u prvom vladu donosi milijardu eura, šef vladinog gospodarskog tima, Branko Grčić za objašnjenje nije bio dostupan.

Promaši li se rok za odluku o dozvolama, ponuditelji će moći tražiti natrag bankarsko jamstvo, ali i tužiti hrvatsku za nastale troškove.
Ministar Vrdoljak obećavao je sve zaključiti do kraja ove godine. U utorak je uvjeravao: "2. siječnja je rok. Sve će odluke biti u roku donesene", uvjerava Vrdoljak. Tada će biti i prva sjednica Vlade u novoj godini i posljednja prilika za spašavanje ugleda u očima stranih investitora.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene