Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još veća agonija?

TEŽA

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prezaduženim građanima može omogućiti novi početak i kontroliranu otplatu njihovih dugova i potraživanja.

Zakon o stečaju potrošača, poznat i kao Zakon o osobnom bankrotu prezaduženim građanima može omogućiti novi početak i kontroliranu otplatu njihovih dugova i potraživanja.

Pročitajte i ovo Orsat Miljenić, predstojnik predsjednikova ureda Za Dnevnik Nove TV Predstojnik Ureda predsjednika o imenovanju šefa SOA-e: "Ja sam bio na tom sastanku i nitko nije čuo da je postignut ikakav dogovor" Himzo Pomiješane reakcije Građani otkrili što misle o poskupljenju goriva: "Treba nekako namiriti plaće, to je normalno..."

Gospođa Ivanka Osmak kupa se u hladnoj vodi i živi u hladnom stanu jer nije mogla podmirivati rate plina koje su bile oko 1.600 kuna. Već pet godina živi u blokadi.

'Jednu trećinu mirovine dobivam na zaštićeni račun, 1400 kuna i od toga živim', rekla je Osmak.

Prema podacima Financijske agencije, krajem listopada u blokadi je bilo 323.887 građana ili 1,2 posto više nego godinu prije, a njihov je dug iznosio 35,8 milijardi kuna ili 21 posto više nego u 2014. Na crnu statistiku trebao bi utjecati Novi zakon o stečaju potrošača, poznat i kao zakon o osobnom bankrotu.

'Donosi ljudima mogućnost za novi početak, ljudima koji su u problemu da ne mogu ispunjavati obveze, da su dugovi premašili imovinu, opciju osobnog stečaja, da se sve to sravni, da im ostane nekakav životni minimum', rekao je Orsat Miljenić, ministar pravosuđa.

Na snagu stupa od 1. siječnja. Naš sugovornik Ante Gugo godinama se bavi ovom problematikom. Smatra da blokirani od Novog zakona neće imati koristi.

'Nikakva pomoć'

'Osoba mora staviti na raspolaganje svom stečajnom upravitelju kompletnu svoju imovinu, kompletne svoje moguće prihode, mora naći čarobnu formulu kako može živjeti od 800 kuna mjesečno', rekao je

Gospođa Osmak neće priznati osobni bankrot. 'A što bi mi omogućili? Da živim još gore nego što živim. Ja ne bih smjela imati apsolutno ništa, sve bi mi oduzeli. To meni ne bi bila nikakva pomoć, nego samo za mene bi bila to do kraja propast', zaključuje Osmak.

U propast će sve je izglednije i Udruga za zaštitu potrošača. Nakon što su mnogima pomogli, aktualna Vlada kažu nije na vrijeme raspisala natječaj kojim bi im se osigurala sredstva za rad.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene