446254
446254
446254
446254
446254

'Treba misliti na Hrvatsku i njen razvoj, a ne donositi populističke mjere'

  • , 11.08.2016., 12:42
  • Autor:
  • komentara

Medijima su se na konferenciji obratili HNS-ovi kandidati na listi Narodne koalicije - zamjenik predsjednika HNS-a Predrag Štromar i član Predsjedništva HNS-a Stjepan Čuraj.

 
 
 
 
Predrag Štromar, zamjenik predsjednika HNS-a (Foto: Damir Spehar/PIXSELL)
Predrag Štromar, zamjenik predsjednika HNS-a (Foto: Damir Spehar/PIXSELL)

Na konferenciji za medije održanoj u četvrtak govorili su zamjenik predsjednika HNS-a Predrag Štromar i član Predsjedništva HNS-a Stjepan Čuraj.

'U medijima se zadnjih dana piše o tome kako se državni proračun izuzetno kvalitetno puni, kako je deficit ispod jedan posto, kako industrija raste, a turizam bilježi velik promet, ali mi na lokalnoj, županijskoj razini, to uopće ne vidimo. Upravo suprotno, Vlada i odgovorna ministarstva ne izvršavaju svoje obaveze, koje su prema zakonima dužni izvršiti', upozorio je na današnjoj konferenciji zamjenik predsjednika HNS-a, župan Varaždinske županije i kandidat HNS-a na listi Narodne koalicije u 3. izbornoj jedinici Predrag Štromar.

'Samo Varaždinskoj županiji, čiji proračun iznosi oko 55 milijuna, država u ovom trenutku duguje gotovo 11 milijuna kuna. Nama je već teško raditi, a prema Zakonu o fiskalnoj odgovornosti mi moramo sve naše obaveze uredno plaćati, dok država nama svoje obaveze ne plaća. Nije mi jasno na koji način ova tehnička Vlada misli raditi?', istaknuo je Štromar.

'Možda HDZ zna u čemu je problem, jer i gospodin Plenković, i gospođa Maletić, i gospodin Stier, kandidati za mjesta u idućoj Vladi, još uvijek rade u Bruxellesu i izgleda da dobro znaju kakva je situacija u proračunu, pa se ne žele preseliti u Hrvatsku, iako kandidiraju za visoke funkcije u Vladi. Mislim da oni dobro znaju kakva je situacija i da će jednostavno ostati na plaći u Bruxellesu jer im je tamo sigurnije i bolje', rekao je Štromar.

Dodao je i da je Varaždinska županija pokrenula ovrhe prema državi, zatražila očitovanje i isplate, no odgovora ni na jedan upit nema.

Član Predsjedništva HNS-a, predsjednik Slavonsko-baranjskog regionalnog saveza i kandidat HNS-a na listi Narodne koalicije u 4. izbornoj jedinici Stjepan Čuraj istaknuo je kako se HNS već uhvatio u koštac s problemima koji se javljaju u odnosu države prema županijama i jedinicama lokalne samouprave, između ostaloga i prijedlogom izmjena Zakona o regionalnom razvoju.

Podsjetio je kako je 2014. godine bivša Vlada donijela novi regionalni ustroj, koji je Slavoniji i Baranji puno pomogao, omogućivši veće prihode jedinicama lokalne samouprave i olakšavši njihove ionako male prihode iz proračuna. Na tom tragu, HNS predlaže izmjene Zakona o regionalnom razvoju temeljem indeksa poravnanja, prema kojem bi JLS dobivale razliku osnovnih poreznih vlastitih i ostalih prihoda ako nemaju taj prihod veći od 1.500 kuna. Onima s manjim prihodima država bi nadoknađivala sredstva do 1.500 kuna iz sredstava koja ona ubire od poreza na dohodak te bi razliku namaknula od poreza na dobit. Ako se dvije jedinice lokalne samouprave, a na temelju referenduma građana, spoje, u sljedećih 6 doplaćivalo godina bi im se do iznosa od 2.000 kuna.

'Taj prijedlog je, uz spomenuti način na koji se pomaže te naš toliko spominjani i toliko predlagani međumjesni prijevoz za srednjoškolce, direktna pomoć našim općinama', rekao je Čuraj, istaknuvši i kako po pitanju prijevoza država trenutno kasni s isplatom od oko 30 milijuna kuna.

'Besplatan prijevoz srednjoškolcima direktna je pomoć i obrazovanju, i direktno sprječavanje iseljavanja iz sela, a i mladih iz naše Hrvatske', nastavio je Čuraj.

'HNS će upravo u sljedećoj Vladi ići korak dalje i osigurati jednaku šansu svima, bez obzira na to gdje žive. Ova eksperiment Vlada više se bavila sobom, igrala se polupanih lončića i stalno telefonirala i još nedavno na nekim telefonskim sjednicama donijela nove populističke mjere, kojima značaj daje lipama i tisućama kuna, dok su milijuni eura propušteni njihovim nedjelovanjem ili krivim djelovanjem. Treba misliti na Hrvatsku i njen razvoj', zaključio je Čuraj.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se