Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži se dekriminalizacija

HND traži izbacivanje djela 'sramoćenja' iz Kaznenog zakona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko novinarsko društvo ponovno je danas od Ministarstva pravosuđa, Vlade i Hrvatskog sabora zatražila da pristupe hitnom procesu izmjena i dopuna Kaznenog zakona kako bi dekriminizirali kaznena djela protiv časti i ugleda, a posebice djelo "sramoćenja", zbog kojeg je nedavno nepavomoćno osuđena novinarka Slavica Lukić.

"Osobito je važno ukloniti novo djelo 'sramoćenja' koje je preuzeto iz švicarskog zakonodavstva, a ne postoji u kaznenom zakonodavstvu zemalja EU. Novi povod za to je nepravomoćna presuda za sramoćenje kojom je krajem ožujka Općinski sud u Zagrebu proglasio krivom Slavicu Lukić, novinarku Jutarnjeg lista i potpredsjednicu HND-a, a zbog tužbe koju je protiv nje podnijela Ivanka Trstenjak Rajković, suvlasnica privatne klinike Medikol", priopćio je HND.

Pročitajte i ovo Paljenje svijeća za novinarke i novinare - 1 HND i Sindikat novinara Hrvatske Bdjenje i zapaljene svijeće za novinare i novinarke ubijene u Gazi Prosvjed novinara u Splitu "Zakon opasnih namjera" Novinari prosvjedovali protiv lex AP: "Plenki je malo nervozan"

HND osudio pritiske na novinarku Danku Derifaj

Slavica Lukić tužena je i osuđena zato što je iznijela da je privatna poliklinika Medikol od studenog 2007. pa do kraja 2013. dobila iz sredstava HZZO-a 500 milijuna kuna. U tekstu iz veljače 2013. novinarka je ustvrdila da je Medikol, unatoč ogromnom prihodu javnog novca, nestabilna ustanova. Razvoj događaja to je i potvrdio pa su prije nekoliko mjeseci vlasnici Medikola zatražili predstečajnu nagodbu, kaže se u priopćenju.

HND citira suca koji u presudi zaključio i da je "jedino razumno obrazloženje zašto okrivljena upravo redovno istražuje poslovanje i rad privatnog tužitelja tj. Medikola, neki sudu nepoznati ali svakako neopravdani razlog".

Za kazneno djelo sramoćenja prema novom KZ-u može biti proglašen krivim i onaj tko je iznio istinu, ali je sudac ocijenio da ta istina nije iznesena u javnom interesu, upozorava krovna novinarska organizacija.

Ova je presuda, koliko je HND-u poznato, prva (nepravomoćna) presuda za djelo sramoćenja koje je uvedeno novim KZ-om koji je na snazi od 1. siječnja prošle godine. Ali, po evidenciji HND-a, na hrvatskim sudovima vode se 42 postupka za djelo sramoćenja - od toga na kaznenom odjelu Općinskog suda u Zagrebu 33 postupka, u Rijeci pet i u Osijeku četiri postupka.

HND će uporno pritiskati vlast sve dok u Kaznenom zakonu ne izmijeni članke koje se odnose na kaznena djela protiv časti i ugleda. Smisao ovakvih odredbi je ušutkavanje novinara i eliminiranje neovisnog, istraživačkog i kritičkog novinarstva, upozorava se u priopćenju koje je potpisao predsjednik HND-a Zdenko Duka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene