Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ponaša se kao šerif'

'Vrijeđanje novinara je uobičajeni stil Kerumova nepotističkog vladanja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na posljednjih nekoliko slučajeva vulgarnog ponašanja prema novinarima, na ponašanje splitskog gradonačelnika Željka Keruma reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo. U njihovom priopćenju se navodi da će nakon konzultacija s odvjetnicima odlučiti hoće li Keruma tužiti.

U HND-u smatraju nedopustivim što je Kerum jučer novinara optužio za potkupljivost za male novce umjesto da odgovori na novinarsko pitanje zašto velike poslove bez natječaja daje svojim prijateljima. 'Kerumove uvrede i omalovažavanje novinara postale su uobičajeni stil njegovog nepotističkog vladanja, bio je bezobrazan prema novinarima tijekom cjelokupne predizborne kampanjem, a nakon osvojenih izbora nastavio je vrijeđati. Sada se svakodnevno počeo ponašati poput šerifa. Tako je prekjučer naprasno prekinuo konferenciju za novinare u splitskom Hajduku, kada su novinari upitali za cijenu prelaska braće Sharbini u Hajduk, a jučer kad su pitali za vrtiće. Izjavama u stilu da je on 'ovdje šef', dakle da i na konferencijama za novinare može i hoće zapovijedati novinarima, nažalost je pokazao da ne razumije što je demokratska politika i da ne želi, ali i da ne može biti demokratski političar', stoji u priopćenju HND-a.

Pročitajte i ovo Napadi na medije - 1 Problematične izmjene Sloboda medija i novinara u Hrvatskoj je u opasnosti? ''Vlada inzistira na zakonu opasnih namjera'' Prosvjed ispred središnjice HDZ-a - 3 Prijavit će policiji HND osudio napade na prosvjedu: "Svu ljutnju, srdžbu i bijes usmjerili su prema novinarima"

>> Kerum je vlastitim biračima poručio da šute jer je on šef 

Razmišljaju o tužbi

'Nitko od političara nije šef onda kada je izložen novinarskim pitanjima, nego mora na ta pitanja odgovarati jer ih novinari postavljaju u ime javnosti, ljudi koji političara plaćaju da radi za opće dobro. HND želi upozoriti da novinari s više teškoća i problema dolaze do službenih informacija u lokalnim vlastima, nego što su do njih dolazili ranije. Veća politička moć koju su zadobili lokalni moćnici novim načinom izbora ne smije ih osloboditi obveza da o svom poslu najredovitije i najšire izvještavaju javnost. HND će se ovih dana konzultirati s odvjetnicima pa odlučiti hoće li tužiti Keruma zbog vrijeđanja i omalovažavanja novinara te zbog prikrivanja informacija', stoji na kraju priopćenja koje je potpisao predsjednik HND-a Zdenko Duka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene