Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pojavile se prijevare

HNB ima važno upozorenje: "Zaposlenici ne zovu telefonski građane..."

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Hrvatska narodna banka (HNB) upozorava na prevaru koju su prijavili građani.

Nepoznate osobe zovu građane na telefon, predstavljaju se kao zaposlenici HNB-a i traže od njih da provjere serijske brojeve svojih euronovčanica tvrdeći da su euronovčanice krivotvorine te nude da će za njih obaviti zamjenu, upozorili su iz Hrvatske narodne banke i dodali kako su građani prijavili i telefonske pozive u kojima ih se poziva na kupnju prigodnih eurokovanica po cijeni znatno višoj od nominalne.

"Naglašavamo da Hrvatska narodna banka ne obavlja zamjenu gotovog novca tako da njezini zaposlenici zovu telefonski građane radi provjere podataka ili da ih posjećuju u njihovim domovima i zamjenjuju novčanice. Isto tako, zaposlenici HNB-a ne zovu telefonski građane da ponude prodaju numizmatičkih izdanja", istaknuli su iz HNB-a i upozorili kako se radi o prijevarama, najčešće usmjerenima prema ljudima starije životne dobi. Pozvali su građane na oprez te da takve slučajeve svakako prijave policiji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vrije na Bliskom istoku Militanti žele više oružja: Obavještajni podaci otkrivaju za što će ga koristiti, a stručnjaci strahuju od izravnog sukoba nuklearnih sila

"Javnost se može upoznati s detaljnim opisom postupaka provjere zaštitnih obilježja euronovčanica na edukativnoj internetskoj stranici Hrvatske narodne banke, a upit vezan za prepoznavanje krivotvorenih novčanica ili kovanica može se poslati na e-adresu: hrncc@hnb.hr.
Građani informacije o mogućnosti kupnje numizmatičkih izdanja Hrvatske narodne banke mogu dobiti osobnim dolaskom na prodajno mjesto – blagajnu HNB-a na adresi Račkoga 5 u Zagrebu, narudžbom na e-adresu: numizmatika@hnb.hr i preko telefona 01/4564-500 te službenih mrežnih stranica HNB-a (www.hnb.hr) i Hrvatske kovnice novca (www.croatianmint.hr)", piše u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene