Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podaci HNB-a

U posljednja 3 mjeseca potražnja za stambenim kreditima narasla čak 6 puta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema podacima HNB-a potražnja za stambenim kreditima u posljednja tri mjeseca povećala se šest puta u odnosu na početak godine. Na snagu je stupio i zakon kojim će država mladima do 45 godina plaćati pola rate kredita bespovratno - prve četiri godine. Ako u te četiri godine dobiju dijete, subvencija se nastavlja još dvije godine. Donosimo detalje.

Iva Piljek je davno odlučila. Želi proširiti obitelj i nekretninu. Sad čeka samo Vladine poticaje. "Pa mi se nadamo. Ako bude sreće uspjet ćemo upasti u tih 1000. Vidjet ćemo, imamo sve spremno", kaže Iva.

Pročitajte i ovo Kune PRIOPĆENJE HNB-A Milijarde kuna još su uvijek kod građana, njihova zamjena od sredine travnja na novoj lokaciji Ilustracija Još malo vremena Poznato do kad APN zaprima zahtjeve za subvencije i koliko ih je zaprimljeno

Za subvenciju kredita Vlada je ove godine osigurala 17,5 milijuna kuna.

A uvjeti su jasni:

- morate biti mlađi od 45 godina

- ne smijete imati nekretninu u svom vlasništvu

- država subvencionira 1500 eura po kvadratu ili cijela građevina ne smije biti skuplja od 100.000 eura

- kredit može biti i veći, ali taj dio neće biti subvencioniran

- krediti vrijede i ako želite staru kuću zamijeniti novom ili adaptirati postojeće stanje

 

Financijski savjetnici poručuju: oni koji planiraju kupnju nekretnine - ovo je najbolji trenutak.

"Moramo razračunati na to da prve četiri godine nam netko pola rate, odnosno anuiteta poklanja. Pa ako se rodi još jedno dijete - još dvije godine. Pa još jedno dijete - još dvije godine. Dakle, vaša efektivna kamatna stopa se može spustiti negdje blizu 2 posto", ističe financijski savjetnik Vjeko Peretić.

A u praksi to izgleda ovako - uzmimo za primjer da uzimate kredit od 80.000 eura na 20 godina s nekom prosječnom kamatom od 3,3 posto. Inače bi vam rata 3400 kuna, no sa Vladinim subvencijama taj iznos bi bio 1700 kuna. Što znači, kada se uzme 4 godine - kao da vam je država poklonila 81.600 kuna. I ako u tom razdoblju dobijete dvoje djece - rata od 1700 kuna bit će vam 8 godina.

Tržište nekrentina trenutačno dobro stoji. A najbolje se, po statistikama, prodaje novogradnja.

"Vratilo se ono vrijeme, čak prije krize, gdje su zgrade na dobrim lokacijama prodane u fazi temelja i to po dobrim cijenama. Tako da, što se tiče novogradnje, tržište se oporavilo. Kad je tržište rabljenih stanova u pitanju, to ide puno polakše, tu su cijene puno niže. I realno će ove mjere najviše koristiti kupcima rabljenih stanova", pojasnio je dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK Boro Vujović.

Subvencije su ove godine planirane za 1000 ljudi, a prvi krediti mogli bi biti izdani već na jesen.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene