Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele stabilan tečaj

HNB odbacuje prijedlog Grabar-Kitarović o devalvaciji kune

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Hrvatske narodne banke, o ideji s Pantovčaka o devalvaciji kune, posve su jasni i poručuju da će nastaviti voditi dosadašnju tečajnu politiku.

HNB prijedlog Predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović odbacuju. Odgovor koji su poslali na upit Dnevnika Nove TV, prenosimo u cijelosti:

Pročitajte i ovo Kolinda na skupu podrške - 3 subota u zagrebu Grabar Kitarović otkrila vraća li se u hrvatsku politiku: "Ne želim da ispadne da sam lagala" Slika nije dostupna SLABLJENJE KUNE Marić o preporukama Predsjednice: "I privatni i javni dugovi vezani su uz euro"

''Hrvatska narodna banka nastavit će voditi dosadašnju tečajnu politiku, koja je puno puta objašnjena. Riječ je o politici stabilnog tečaja kune, a ona ne podrazumijeva najavu tečaja kune prema euru, jer bi to moglo izazvati negativne spekulativne akcije na tržištu.

Svjedoci smo da su u zadnje vrijeme prisutni aprecijacijski pritisci na tržištu koji su posljedica fundamentalnih kretanja, odnosno većega izvoza roba i usluga od uvoza, odnosno suficita na tekućem računu platne bilance, i pojačanih kapitalnih priljeva.

Tome je zadnjih mjeseci bila prilagođena i monetarna politika Hrvatske narodne banke, kako općenito izuzetno ekspanzivni karakter monetarne politike, tako i učestale intervencije na deviznom tržištu'', stoji u priopćenju HNB-a.

Devalvacija kune od dva posto svake godine, narednih pet godina, s ciljem od deset posto na kraju tog perioda, značila bi da 7,49 kuna današnjih, za pet godina iznosi 8,03 kune u odnosu na euro.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene