Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavio HNB

Dijaspora bolja od EU fondova: Pogledajte koliko je novca u Hrvatsku pristiglo iz inozemstva

Aktualno Galerija HNB, mirovine - 1 HNB, mirovine - 1 Foto: DNEVNIK.hr HNB, mirovine - 2 HNB, mirovine - 2 Foto: DNEVNIK.hr HNB, mirovine - 3 HNB, mirovine - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 HNB, mirovine - 4 Galerija 1/4 >>
Dijaspora koja šalje novac u Hrvatsku i umirovljenici kojima mirovina stiže iz inozemstva, gdje su je i zaradili, nije ništa novo u modernoj hrvatskoj povijesti. No staroj dijaspori pridružila se nova, od ulaska u EU sve brojnija. Evo koliko zarađuju vani, a koliko šalju natrag u domovinu.

Hrvatska narodna banka (HNB) na samom je kraju prošle godine objavila podatke o mirovinama koje naši građani primaju iz inozemstva te doznakama koje radnici putem banaka, ali i ostalih službi za prijenos novca šalju u Hrvatsku.

U prvih devet mjeseci 2023. godine u Hrvatsku je iz izvora stiglo čak dvije milijarde i 847 milijuna eura. To je za 133,2 milijuna eura ili oko pet posto više nego godinu prije u istom razdoblju.

Ukupno je te spomenute 2022. godine temeljem doznaka, darova i stranih mirovina u Hrvatsku stiglo čak 3,6 milijardi eura, a očekuje se da je u 2023. taj iznos premašen.

Pročitajte i ovo Državni stan - 4 Ima pravo, ali... Dnevnik Nove TV doznaje kakav je stan izabrao novi ministar gospodarstva

Usporedbe radi, ovaj novac koji se u Hrvatsku slije zahvaljujući stranim mirovinama, darovima i doznakama koje se šalju u Hrvatsku veći je nego novac koji unutar jedne godine u Hrvatsku stigne iz svih fondova Europske unije.

U Narodnoj su banci objavili i da su hrvatski radnici od početka 2023. pa do kraja rujna u inozemstvu zaradili dvije milijarde i 247 milijuna eura, što je povećanje od nekih 6,6 posto u odnosu na isti period 2022. Općenito u posljednjih deset godina, otkako je Hrvatska ušla u Europsku uniju, ova brojka snažno raste.

U godini ulaska u EU, 2013., hrvatski su radnici u inozemstvu zaradili 868 milijuna eura. Samo dvije godine kasnije, 2015., probijena je granica od milijarde eura.

Količina novca što ga hrvatski radnici zarade u inozemstvu nastavila je snažno rasti u svakoj sljedećoj godini i u 2022. iznosila je dvije milijarde i 700 milijuna eura. Iako će se još mjesec ili dva čekati potpuni podaci, procjenjuje se da će 2023. biti probijena i granica od tri milijarde eura.

Pročitajte i ovo Marko Biočina i Ana Knežević - 4 Moguće podizanje cijena Prestaje dvojno iskazivanje cijena, postoji li prostor za lov u mutnom? "Ljudi se najviše boje da će cijene rasti, a da to neće moći pratiti"

Podatke valja promatrati i u svjetlu činjenice da je ulaskom u Europsku uniju hrvatskim radnicima omogućeno slobodnije kretanje i zapošljavanje unutar drugih država članica: prema podacima Državnog zavoda za statistiku, iz Hrvatske se od ulaska u EU iselilo barem 350 tisuća stanovnika.

Svi ti radnici, a dominantno je riječ o mladom, radno aktivnom stanovništvu sada doprinose nekim drugim gospodarstvima. No dio novca, očito je, ipak pošalju nazad svojim domovima - baš onako kako to rade strani radnici koji dođu raditi u Hrvatsku.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene