Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BDP na 2,7 posto

HNB ima dobre vijesti: Hrvatsko gospodarstvo i dalje je u uzletu, a pozitivni trendovi nastavit će se i u 2019. godini

Boris Vujčić (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Boris Vujčić (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Boris Vujčić (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/1 >>
Hrvatska će godinu završiti s rastom BDP-a od 2,7 posto, a pozitivan trend, predviđaju u HNB-u, nastavit će se i u 2019. godini.

Nakon što se rast realnog BDP-a tijekom drugog tromjesječja intenzivirao u odnosu na prethodna tri mjeseca, u trećem je tromjesječju njegova dinamika rasta oslabila. Takva kretanja u najvećoj mjeri odražavaju slabljenje izvoza robe i usluga te istovremeno relativno snažan rast ukupnog uvoza, doznaje se na brifingu u HNB-u.

Pročitajte i ovo Autobusi Autotroleja Nakon prosvjeda Povećavaju se plaće radnicima Autotroleja: Rast će još neke naknade Boris Vujčić Ima i dobrih vijesti Guverner HNB-a upozorio na rizike u vezi rasta inflacije

Ipak iz HNB-a kažu da bi se na razini čitave 2018. godine realni BDP mogao bi se povećati za 2,7 posto, a ista stopa rasta mogla bi se ostvariti i u 2019. godini, uz jačanje domaće i slabljenje inozemne potražnje.

Nadalje, iz HNB-a u 2019. godini očekuju i dinamiziranje rasta broja zaposlenih i pad stope nezaposlenosti, nakon čega bi povoljna kretanja mogla ipak usporiti.

HNB predviđa i dalje mogućnost relativno snažnog rasta plaća, pod utjecajem manjka radne snage u pojedinim dijelovima gospodarstva i povećanja plaća u javnom sektoru.

Kad je u pitanju inflacija, HNB očekuje njezino ubrzanje za 2018. godinu na razini od 1,5 posto te ističe da je to ponajviše rezultat ubrzanja godišnjeg rasta cijena energije. Inflacija bi, međutim, u 2019. godini mogla usporiti, u velikoj mjeri zbog očekivanog smanjenja doprinosa cijena energije te učinka smanjenja stope PDV-a na određene proizvode.

U HNB-u predviđaju i nastavak trenda poboljšanja relativnih pokazatelja inozemne zaduženosti.

Na kraju napominju da kad je riječ o fiskalnim kretanjima, prema projekcijama Ministarstva financija u 2018. godini, moglo bi doći do pogoršanja salda opće države, pri čemu bi manjak mogao iznositi -0,5 posto BDP-a, a slično u HNB-u očekuju i za 2019. godinu.

Europska komisija, s druge strane, u jesenskim je prognozama za Hrvatsku očekivala višak od 0,2 posto BDP-a u 2018. te 0,4 posto BDP-a u 2019. godini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene