Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakon o golfu

HHO misli da Vlada prevarom želi dobiti terene uz more

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski helsinški odbor zatražio je od Vlade da u roku od sedam dana povuče predloženi zakon o golfu jer će u protivnome odbor s tim slučajem upoznati Europsku komisiju i druge institucije kao dokaz o korumpiranosti hrvatske vlasti, rekao je predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.

On tvrdi da zakon o golfu predstavlja 'paravan za organizirani kriminal' jer, za razliku od uobičajenih 10 posto površina predviđenih za prateće objekte, hrvatski zakon dopušta na golf terenu gradnju apartmana, hotela i vila na 25 posto površine. To bi, ističe Čičak, značilo da bi na terenu od 200 hektara čak 50 hektara bilo građevinsko zemljište, čija bi cijena nakon izvlaštenja s nekoliko eura skočila na 100 eura. 'Radi se o apartmanizaciji obale a ne o gradnji golf igrališta. Mi podupiremo razvoj golfa, ali ne želimo da to bude paravan za organizirani kriminal', rekao je Čičak. Smatra da se zakonom želi na prevaru dobiti terene uz more, budući da ni jedno golf igralište nije predviđeno u Slavoniji, Zagorju ili Lici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reakcija na podatke DORH-a HHO: DORH iznosi neistine, nitko nije osuđen za ratne zločine nakon Oluje Slika nije dostupna Nakon Ive Banca Ivan Zvonimir Čičak novi predsjednik HHO-a

Čičak je ustvrdio i da je za donošenje zakona o golfu, koji ne postoji ni u jednoj drugoj zemlji, odgovoran bivši premijer Ivo Sanader. Predsjednik HHO tvrdi da ima "vrlo čvrste argumente" za to te je u tom kontekstu spomenuo istragu oko Hypo banke te pritisak na HHO kada je Sanader osobno od njega tražio da HHO povuče zahtjev Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti zakona o golfu.

HHO je naime takav zahtijev Ustavnom sudu podnio nekoliko mjeseci nakon što je krajem 2008. zakon donesen smatrajući da je donesen na protuustavan način, a o svim prijeporima oko zakona upoznata je i predsjednica Vlade Jadranku Kosor. Čičak je prozvao nadležnog ministra turizma Damira Bajsa zbog iznošenja neistina, kada je rekao da zakon predviđa izgradnju na samo pet posto površine golf terena. (HIna)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene