Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uputili apel penjačima

HGSS otkrio po život opasnu krađu u NP Paklenica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska gorska služba spašavanja uputila je apel neodgovornim penjačima da ne kradu materijal sa sidrišta za spašavanje postavljenih na stijenama u NP Paklenica.

Pripadnike Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) neugodno je iznenadio nestanak pločica sa sidrišta za spašavanje postavljenih na stijeni Anića kuk u Nacionalnom parku Paklenica. Stoga su svim penjačima, odnosno neodgovornim pojedincima među njima, uputili apel da prekinu s krađom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZAPELO IM UŽE VIDEO Objavljena dramatična snimka spašavanja penjača na Velebitu po orkanskoj buri Slika nije dostupna Ekspresna akcija Planinarima put presjekao nabujali potok, spasili ih GSS-ovci

'Nacionalni park Paklenica i Hrvatska gorska služba spašavanja ulažu velike napore i sredstva u opremanje stijena sidrištima za spašavanje. Razlog tome je preventivno djelovanje kojim se smanjuje vrijeme potrebno za spašavanje unesrećenih alpinista. Međutim, neodgovorni pojedinci kradu materijal sa sidrišta, dovodeći u opasnost ljudske živote', kažu u HGSS-u.

>> HGSS spasio paraglajdera i alpinista

'Prilikom penjanja smjera Jenjavi (7a+) u sjevernoj stijeni Anića kuka primijećeno ja da su sa sidrišta za spašavanje na vrhovima prve, druge i treće dužine ukradene po dvije pločice (od maksimalnih pet). Mogućnost da su pločice same otpale uslijed djelovanja vjetra ne postoji jer su matice uredno vraćene na sidrišni vijak nakon odstranjivanja pločice. Ista situacija primijećena je prilikom penjanja smjera Klin (6c), gdje su također skinute po dvije pločice sa sidrišta za spašavanje', pojašnjavaju u HGSS-u.

'Ovakvo neodgovorno ponašanje ugrožava sigurnost penjača i otežava spašavanje HGSS-u. Nacionalni park Paklenica i HGSS će brzo reagirati te ponovo postaviti ukradene pločice.
Nadamo se kako ovo nije poziv počiniteljima da se opet upuste u istu radnju', zaključuju u HGSS-u.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene