Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brojne intervencije

HGSS-ovci imaju pune ruke posla i ljeti, pročelnik otkrio detalje jedne akcije: "Bilo je teško. Pronašli smo ga idući dan oko 13 sati..."

Aktualno Galerija Josip Brozičević, HGSS - 2 Josip Brozičević, HGSS - 2 Foto: DNEVNIK.hr Josip Brozičević, HGSS - 1 Josip Brozičević, HGSS - 1 Foto: DNEVNIK.hr Akcija spašavanja HGSS-a Akcija spašavanja HGSS-a Foto: DNEVNIK.hr +0 Barbara Štrbac, reporterka Dnevnika Nove TV Galerija 1/4 >>
Sezona se zahuktala i za članove HGSS-a. Posljednjih dana imaju sve više posla.

S neopreznim nautičarima prošloga je tjedna pune ruke posla imao i HGSS. Četvoricu Nijemaca spasili su nakon havarije njihova broda na Pagu. 

Nijemcima je prvo na povratku s Paga prema Rabu otkazao motor, a nakon toga im je bura napunila gliser morem. Vjetar ih je na kraju prevrnuo. Dvojica su u more skočili s prslucima za spašavanje, a dvojica su ostali na gliseru. 

Dvoje Nijemaca uspjeli su se dokopati obale, ali su bili nasukani na nepristupačnoj i nenaseljenoj strani Paga. Kada su spašeni bili su u izrazito lošem stanju. 

Reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac razgovarala je s pročelnikom Hrvatske gorske službe spašavanja Josipom Brozičevićem

"Akcija ima sve više, ali tako je uvijek na početku turističke sezone. Stranci ne doživljavaju toliko buru i neke vjetrove, pa onda budu nezgode na moru, gdje mi sudjelujemo u spašavanju". 

Prepričao je događanja s Paga. Nijemci su jednom mediju prepričali kako je protekla akcija spašavanja. Ni HGGS-u nije bilo lako. 

"Bilo je to teško, težak je teren, stanje četvrtog Nijemca, kojeg smo pronašli idući dan oko 13 sati, nije bilo lako. Pokušali smo izvršiti transport pomorskim putem, ali bura je bila jaka, pa to nismo mogli. Nismo mogli ni helikopterom, pa smo se odlučili na transport preko otoka", kazao je. 

Pročitajte i ovo HGSS Filmska priča "Legli smo da umremo": Brodolomci s Paga preživjeli pijući svoj urin iz školjki

HGSS zapravo zakonski nije nadležan za spašavanje na moru. 

Pročitajte i ovo Spašena starica spašena starica HGSS pronašao baku nakon tri dana, a onda jednom fotografijom sve raznježio: "Darovala nam je najveći poklon zahvale"

"Zakonski ne, ali već godinama spašavamo na poziv Lučke kapetanije ili središnjice. Nadamo se da će se to promijeniti izmjenama zakona, kako bi se to regliralo, kako bi bili još učinkovitiji u ovakvim situacijama", rekao je. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene