Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostalo po starom

OBEĆANJA SU OSTALA SAMO TO 'Na rubu smo kolapsa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogo su im obećavali, ali nitko ništa nije napravio. U Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja tvrde da su na rubu kolapsa.

Rade volonterski, broj intervencija se povećao, sredstva su smanjena. Sve to - opravdano štednjom.

Pročitajte i ovo Srušio se most u Baltimoreu - 4 Tragedija u Baltimoreu VIDEO Jedna osoba preminula, sve je manje nade za nestale u rijeci: Otkriveno zašto se brod zabio u most Vinko Hrabar spasio dijete iz gorućeg automobila Spasili djete iz plamena Pronađen i drugi heroj, njegovo prezime sve govori: "Vidio sam žensku ruku okrenutu prema djetetu..."

Penjačka sezona je na vrhuncu. A s njom i puno posla za članove HGSS-a, koji i dalje rade - volonterski. Ali oprema je skupa i broj intervencija se u proteklih pet godina utrostručio.

No, iz proračuna su, umjesto lanjskih 7 - dobili 6,5 milijuna kuna.

'Sa izuzetno malim sredstvima, zapravo, dovodi nas do ruba puknuća. To je naprosto neprihvatljivo jer ako netko odradi 50 tisuća sati u akcijama spašavanja i potrage, 200 tisuća sati u pripremi i preventivi i 8 milijuna sati u pripravnosti, ima jednu društvenu vrijednost', rekao je Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a.

U nadležnoj Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje sve objašnjavaju rezanjem troškova.

Razlog je što su svim proračunskim korisnicima za 2016. godinu sredstva umanjena u odnosu na 2015. godinu pa tako i HGSS "plaća" cijenu politike smanjivanja sredstava.

'U Alpama morate biti učlanjeni da biste imali besplatnu uslugu spašavanja. Nisam znao da je to u Hrvatskoj besplatno', kaže Valentin iz Rumunjske.

U svijetu je sasvim drugačija praksa. 'Svi nacionalni parkovi tamo idu k tome da se, naravno, ako se utvrdi da je to bila izrazito ljudska greška, da se i naplati spašavanje', rekla je Jana Mijailović, članica HGSS-a.

Hrvatska zasad ne namjerava uvesti naplatu. Ali su zato u HGSS-u još prošlog ljeta očekivali bolje financiranje. I to iz boravišnih pristojbi i sredstava igara na sreću. Prijedlog izmjene zakona - nije prošao.

'Iz boravišnih pristojbi Ministarstvo turizma nije dalo zeleno svjetlo, a za igre na sreću treba donijeti zakon o igrama na sreću', pojašnjava Prizmić.

I tako je sve ostalo po starom. Uz više posla i manje novca iz proračuna, HGSS je dospio - na granicu održivosti.

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene