443849
443849
443849
443849
443849

OBEĆANJA SU OSTALA SAMO TO 'Na rubu smo kolapsa'

  • , 19.07.2016., 18:10
  • Autor:
  • komentara

Mnogo su im obećavali, ali nitko ništa nije napravio. U Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja tvrde da su na rubu kolapsa.

 
 
 
 
HGSS-u više posla i manje novca (Video: Vijesti u 17 h)
HGSS-u više posla i manje novca (Video: Vijesti u 17 h)

Rade volonterski, broj intervencija se povećao, sredstva su smanjena. Sve to - opravdano štednjom.

Penjačka sezona je na vrhuncu. A s njom i puno posla za članove HGSS-a, koji i dalje rade - volonterski. Ali oprema je skupa i broj intervencija se u proteklih pet godina utrostručio.

No, iz proračuna su, umjesto lanjskih 7 - dobili 6,5 milijuna kuna.

'Sa izuzetno malim sredstvima, zapravo, dovodi nas do ruba puknuća. To je naprosto neprihvatljivo jer ako netko odradi 50 tisuća sati u akcijama spašavanja i potrage, 200 tisuća sati u pripremi i preventivi i 8 milijuna sati u pripravnosti, ima jednu društvenu vrijednost', rekao je Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a.

U nadležnoj Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje sve objašnjavaju rezanjem troškova.

Razlog je što su svim proračunskim korisnicima za 2016. godinu sredstva umanjena u odnosu na 2015. godinu pa tako i HGSS "plaća" cijenu politike smanjivanja sredstava.

'U Alpama morate biti učlanjeni da biste imali besplatnu uslugu spašavanja. Nisam znao da je to u Hrvatskoj besplatno', kaže Valentin iz Rumunjske.

U svijetu je sasvim drugačija praksa. 'Svi nacionalni parkovi tamo idu k tome da se, naravno, ako se utvrdi da je to bila izrazito ljudska greška, da se i naplati spašavanje', rekla je Jana Mijailović, članica HGSS-a.

Hrvatska zasad ne namjerava uvesti naplatu. Ali su zato u HGSS-u još prošlog ljeta očekivali bolje financiranje. I to iz boravišnih pristojbi i sredstava igara na sreću. Prijedlog izmjene zakona - nije prošao.

'Iz boravišnih pristojbi Ministarstvo turizma nije dalo zeleno svjetlo, a za igre na sreću treba donijeti zakon o igrama na sreću', pojašnjava Prizmić.

I tako je sve ostalo po starom. Uz više posla i manje novca iz proračuna, HGSS je dospio - na granicu održivosti.

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 


 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se