Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upao prilikom lova

VIDEO Operacija izvlačenja 200 kg teškog medvjeda iz jame!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HGSS iz Gospića izvukao je nastrijeljenog medvjeda teškog oko 200 kilograma iz jame duboke gotovo sto metara. Ovaj neobičan događaj zbio se na području općine Perušić.

Tijekom vikenda HGSS-u u Gospiću vlasnik jedne lokalne turističke lovačke agencije dojavio je kako je prilikom lova na medvjeda došlo do nesreće. Jedan je nastrijeljeni medvjed upao u speleo-objekt, jamskog karaktera na području općine Perušić, objavio je HGSS. Nekoliko se ljudi pokušalo spustiti ne bi li medvjeda sami izvukli, ali nisu uspjeli, pa su u pomoć pozvali HGSS.

Pročitajte i ovo Napadač iz Kaštel Štafilića - 1 HGSS-ovac se oporvalja Napadaču iz Kaštela određen istražni zatvor: U njegovoj kući pronađen arsenal ručnih bombi Spašavanje mladih na Velebitu dvojac na velebitu HGSS spasio mlade planinare: Vidjeli su medvjeda, počeli bježati i izgubili se

Odstrijeljeni medvjed je, kako smo saznali,vrijedan trofej u lovnom turizmu te se nije planiralo samo tako lako okrenuti i otići. HGSS 'Naravno bez razmišljanja smo pristali doći i procijeniti situaciju, ako ništa drugo, barem da djelujemo preventivno i spriječimo eventualno mogući nemili događaj s ljudskim žrtvama. Iako je ova situacija pomalo neobična ipak se radilo o jednoj od značajnih grana turizma koji je na ovim područjima ionako rijedak pa smo i s te strane odlučili pomoći koliko budemo mogli. Gledano s humanog stajališta, iako je to u ovoj priči teško zamislivo, bilo je potrebno spustiti se do nesretnog medvjeda i utvrditi je li još živ', kažu u HGSS-u.

>> Planinarima put presjekao nabujali potok, spasili ih GSS-ovci

Voditelj akcije je na temelju razgovora procijenio situaciju te je na teren izašlo sedmero gorskih spašavatelja s nužnom opremom. Ulaz u jamu je osiguran gelenderom i prilaznim užetom, izrađena su sigurna sidrišta u stijeni, te su se spašavatelji spustili u jamu.

Jama je bila duboka nešto manje od 100 metara, a nakon jamskog ulaza naglo se širila u zvono. Na žalost, medvjed je ležao mrtav, a brojne kosti oko njega su govorile kako on nije prvi koji je upao u ovu smrtonosnu zamku.

Medvjed je bio težak skoro 200 kilograma, a do vrha je bilo 75 metara čiste vertikale, te još 20 metara strmog uspona. Uz pomoć specijalne opreme i tehnike koje se koriste u gorskom spašavanju nakon sat i pol medvjed je izvučen na površinu.

'Iako ne podržavamo lov, niti razumijemo ovaj način razmišljanja shvaćamo da postoji lovno-gospodarska osnova kojom treba gospodariti te da je Republika Hrvatska turistička zemlja, a lovni turizam je jedna od značajnih grana turizma, pa se nadamo da smo i na ovaj način bar malo doprinijeti našem gospodarstvu u ovim teškim financijskim trenucima', objavio je HGSS.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene