Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravomoćno oslobođen

Herak od države traži odštetu od 5 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši ministar turizma Ivan Herak tuži državu. Od 2000. se bori protiv optužbi za prisvajanje milijun i 800 tisuća kuna od poreznih obveznika. Nakon sudske trakavice, sada, kada je dobio pravomoćnu presudu - traži odštetu od 5 milijuna kuna.

12 godina se borio protiv optužbi, 16 mjeseci 'odležao' u ćeliji i promijenio četiri odvjetnika. Bivši ministar turizma na kraju je - oslobođen. Sada želi naplatiti zatvorske dane i narušen ugled.

Pročitajte i ovo Ilustracija Upisano Srbin greškom sebe i sina upisao kao Hrvate, a onda je uslijedio šok Oleg Butković tužba zbog zračnog prometa Njegov državni tajnik predlaže, a on ne zna za tužbu Rusije protiv Hrvatske: "Moram to pogledati, vidjet ćemo"

'Šteta je nepopravljiva. Ne samo meni nego i ljudima koji su zajedno sa mnom bili suoptuženi. Od kojih nažalost, svi više ni nisu među živima', kaže Herak koji o zatvorskim iskustvima ne želi ni pričati. 'Možete si samo zamisliti. Ne bih nikome poželio, ne dogodilo se više nikada i nikome'.

Da slučajeva poput Herakovog ima, od spektakularnog uhićenja pa do oslobađanja od optužbi u tišini, najbolje znaju odvjetnici. Tvrde, državno odvjetništvo uredno objavi informaciju o pokretanju ili otvaranju istrage, ali...

'Nisam svjedočio činjenici da je zapravo Državno odvjetništvo ili USKOK objavilo činjenicu da je osoba A ili osoba B oslobođena optužbi', kaže odvjetnik i bivši ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer koji je i sam dobro upoznat s 'pričom' oko Heraka.

Mnoge aktere afera označava se, kaže Herak, kriminalcima i to vrlo često i prije pravomoćne presude. 'Ja jednostavno danas imam dojam da svakog čovjeka vi možete i ljudski i moralno i profesionalno zgaziti', kaže Žganjer. 

Uspije li Herak u tužbi, odštetni zahtjev mogao bi postati obrazac ostalim optuženicima koji su bili u pritvoru a na kraju su oslobođeni optužbe. I to zbog novog Zakona o kaznenom postupku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene