Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dio strategije

HEP će graditi sunčeve elektrane: Povećat će se domaća proizvodnja, ali i smanjiti uvoz

HEP, najava projekta /Video: Dnevnik Nove TV)
HEP, najava projekta /Video: Dnevnik Nove TV) Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija Solarne elektrane na HEP-ovim zgradama (Foto: Dnevnik.hr) Solarne elektrane na HEP-ovim zgradama (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr HEP, najava projekta /Video: Dnevnik Nove TV) HEP, najava projekta /Video: Dnevnik Nove TV) Foto: Dnevnik Nove TV Ministar energetike Tomislav Ćorić (Foto: Dnevnik.hr) Ministar energetike Tomislav Ćorić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i Sabina Tandara Knezović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
HEP počinje graditi sunčane elektrane u skladu s hrvatskom energetskom strategijom. Povećat će tako domaću proizvodnju i smanjiti uvoz električne energije.

Korak naprijed i u drugom strateškom energetskom projektu. Resorni ministar Tomislav Ćorić u nedjelju je ekskluzivno u Dnevniku Nove TV najavio mađarski interes za kupnju 25 posto LNG terminala.

Pročitajte i ovo Paula Klaić Saulačić - 1 Poginula tri radnika Barbarićeva amnezija na suđenju, odvjetnici upozoravaju: "Kao da je svjedočio portir HEP-a, a ne direktor jedne od najmoćnijih tvrtki u državi" Račun Stiglo i pojašnjenje Zašto jedan račun dolazi kasnije od ostalih? "To traje duže vrijeme. Ne znam u čemu je problem"

Na zemlji franjevaca s Cresa, među grmljem i raslinjem niknut će HEP-ova solarna elektrana koja će moći napajati cijeli otok. Gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako otkriva kako će biti dovoljno struje za oko dvije tisuće kućanstava."To je za Cres i Lošinj dovoljno za cijelu zimu", napominje.

Uz Cres gradit će elektranu na Visu koja može pokriti potrošnju tisuću kućanstava, u gradu Vrlici još jednu s tolikom proizvodnjom, dok su u Kašteliru u Istri kupili gotovu sunčanu elektranu koja već proizvodi, a pokriva potrošnju 500 kućanstava.

Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d. Frane Barbarić ističe: "Intencija je promoviranje hrvatskih izvođača i proizvođača opreme, naravno sve u skladu s javnom nabavom."

Posla će itekako biti jer će HEP i na sve svoje zgrade postaviti elektrane. Za deset godina planiraju od sunčeve energije proizvoditi struje kao pola nuklearke Krško.

Predsjednik Upšrave Končara Darinko Bago ističe: "Smatramo da je rješenje koje mi imamo jedno od najpouzdanijih rješenja na svijetu".

HEP-ove elektrane dio su hrvatske energetske strategije baš kao i LNG terminal. Ministar energetike Tomislav Čorić u nedjelju je ekskluzivno u Dnevniku Nove TV najavio da Mađarska želi postati vlasnik 25 posto terminala, što značajno poboljšava isplativost projekta koji bi Hrvatsku stajao oko milijardu kuna.

"Interes za ulazak u vlasničku strukturu trebao bi pratiti i inters za zakup i to je upravo o čemu ću s mađarskim kolegom tijekom druge polovice ovog tjedna, a vjerujem i u narednim tjednima i mjesecima razgovarati", rekao je Čorić.

Dok terminal smanjuje ovisnost o ruskom plinu, HEP-ove sunčane elektrane smanjit će uvoz električne energije jer Hrvatska danas uvozi čak trideset posto.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Aktualno Samohrani otac i njegovo petero djece u požaru su ostali bez svega Valentina Buas (Foto: Dnevnik.hr) Valentina Buas (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Obitelj Čirković Foto: Dnevnik.hr) Obitelj Čirković Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Vladimir Čirković (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Samohrani otac i njegovo petero djece u požaru su ostali bez svega 1/3 >>
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene