Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužili Josipovića

Hebrang: Za Purdinu slobodu zaslužna je Jadranka Kosor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za slobodu Tihomira Purde, poručuju u HDZ-u, zaslužna je tiha diplomacija Vlade i premijerka Jadranke Kosor.

Tvrde to Andrija Hebrang i Josip Đakić. Ponavljaju kako je Tihomir Purda hrvatski branitelj protiv kojeg je podignuta optužnica na temelju izjave koju je potpisao kao posljedicu mučenja. To je, smatraju obojica, trebalo zaustaviti čim je optužnica stigla u Hrvatsku, no do 2009. godine, tvrde, nije se moglo ništa napraviti zbog srbijanskih zakona i hrvatskih sporazuma s Srbijom. To je trebalo promijeniti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za Dnevnik Nove TV Kosor ekskluzivno: Slučaj Purda sigurno se neće ponoviti Slika nije dostupna Predsjednik odgovara Hebrangu Josipović: Čudim se Hebrangu, pomirenje je politika Vlade

>> VIDEO Dirljiv susret s obitelji: 'Nisam znao za tjeralicu'

>> VIDEO i FOTO: HDZ u Zagrebu i Karlovcu 'pocrvenio'

Hebrang i Đakić ljuti su na predsjednika Ivu Josipovića i njegove poruke kako je oslobađanje Purde i srbijansko odustajanje od optužnica za Purdu, Maslova i Janjića, rezultat njegove prijateljske politike sa Srbijom. Takve izjave nazvali su klevetom i nekorektnošću.

'Po meni je Josipović kriv što nije sve predmete koje je srbijansko pravosuđe otvorilo protiv hrvatskih branitelja stavio na dnevni red svojih razgovora i pokrenuo postupak zaustavljanja progona', smatra Hebrang i dodaje da to 'nije politika pomirenja i prijateljstva već pometanja pod tepih problema'.

Osudili Milanovića zbog izjave da je slučaj Purda izdaja

Slaže se s tim i Josip Đakić, predsjednik HVIDRE i saborski zatsupnik HDZ-a, koji poručuje kako je od 2009., kada je zakonom bilo moguće, DORH inzistirao na tome da im iz Srbije stigne dokumentacija kako bi mogli zaustavljati optužnice, no srbijansko pravosuđe se u nekoliko navrata oglušilo.

Oko slučaja Purda obojica, Hebrang i Đakić, osudili su i jučerašnje izjave predsjenika SDP-a Zorana Milanovića koji je komentirajući oslobađanje Purde kazao kako je Purda završio u zatvoru zbog kriminalnog nemara HDZ-ove vlast te da je slučaj Purda izdaja. Takve izjave Andrija Hebrang smatra govorom mržnje. Kao i izjave Radimira Čačića da je HDZ-ova vlast 'brod luđaka'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene