Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Više sliče na pile'

Hebrang: Piju-piju koalicija šeće Hrvatskom u kratkim hlačama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici Kluba HDZ-a odbacili su tumačenja oporbe da je vlada Jadranke Kosor prezadužila državu, ističući da u četiri godine vlasti ‘kukuriku koalicija’ nije provodila nikakve reforme, da je vanjski dug tada rastao brže nego za HDZ-a, a veći je, tvrde, bio i broj nezaposlenih.

‘Kukuriku koalicija, koju ja zovem zovem piju-piju koalicijom, jer više sliče na pile, nego na kokota, u kratkim hlačama obilazi Hrvatsku i govori da je vlada prezadužila zemlju’, rekao je predsjednik Kluba Andrija Hebrang, na konferenciji za novinare u Saboru.

Pročitajte i ovo Koalicija - 1 Postizborna slagalica Tko će komu? Nitko ne odaje s kim će koalirati nakon izbora, no ime jedne stranke čuje se najviše: "Ako netko izda..." Predrag Štromar i Andrej Plenković U tri izborne jedinice HNS dogovorio izlazak na izbore s HDZ-om: "Očekujemo jedan do dva mandata"

Ustvrdio je da je u razdoblju SDP-ove vlade, od 2000. do 2003., dug središnje države narastao s 38 na 50 milijardi kuna, dok je HDZ-ova vlada taj dug kroz šest godina smanjila za 20 posto. 'Unutarnji dug javnih poduzeća za njihove je vlasti porastao s 25 na 41 milijardu kuna, a u našem je mandatu povećan na 77 milijardi, što je jednak rast’, rekao je Hebrang.

Odbacio je tvrdnje da vlada ‘ne zna raditi velike rezove’, ističući da je za smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi te izdvajanja za zdravstvo i socijalu trebaju godine, kako ne bi došlo do poremećaja u socijalnoj strukturi. Hebrang je suglasan s izjavama guvernera HNB-a Željka Rohatinskog, koji upozorava na visok proračunski deficit i vanjski dug, ali ističe da Hrvatska po tim pokazateljima stoji bolje od mnogih europskih zemalja.

'Hrvatska financijski stabilan partner'

‘Europa u Hrvatskoj dobiva pouzdanog i financijski stabilnog partnera, a ne još jedan problem’, poručio je Hebrang, navodeći da je dug središnje države oko 50 posto BDP-a, dok su, primjerice, Njemačka, Španjolska, Velika Britanija i Italija prešle zacrtanu granicu od 60 posto BDP-a. Kad je riječ o nezaposlenima, Hebrang je ustvrdio da oporba ‘broji nezaposlene, a ne želi reći da je taj broj za 15 posto manji nego dok su bili na vlasti’.

I Goran Marić odbacuje tumačenja da proračunskim deficitom i zaduživanjem vlada pokazuje nesposobnost. Kazao je da zaduživanje treba demistificirati, ističući da je u vanjskom dugu 12 milijardi duga špekulativnog kapitala, ‘s kojim Hrvatska nema nikakve veze, osim na statističkoj razini’.

'Čačić ima mrlju na savjesti'

Frani Matušiću smetaju izjave HNS-ovca Radimira Čačića, kojemu je poručio da mu ‘ne preporučuje da svoju budućnost planira u vladi, jer bi mu budućnost mogla biti u sasvim drugačijim, ograničenim uvjetima’. ‘Osoba s takvom mrljom na savjesti, pred kojom je i sudski proces, ne bi se više trebala baviti politikom. To je svima jasno. U demokratskim zemljama i demokratskim strankama uobičajeno je da se nakon takvog čina podnosi ostavka i takve se osobe više ne bave politikom. Očito da HNS nije demokratska stranka, kad njezin lider ne postupa kako je uobičajeno u demokratskim zemljama’, rekao je Matušić.

Podsjetio je i da je Čačiću utvrđen sukob interesa dok je obnašao dužnost ministar graditeljstva, razvitka i obnove. Novinare je zanimalo je li izlazak dvojice HSLS-ovih zastupnika iz stranke osveta HDZ-a za HSLS-ovo napuštanje vladajuće koalicije.

‘Ne radi se o osveti, nego samo o nastavku tradicije HSLS-a’, odgovorio je Hebrang, podsjetivši da je HSLS to učinio i SDP-ovom premijeru Ivici Račanu. ‘Ako još jednom to ponove, HSLS će definitivno nestati’, rekao je Hebrang, tumačeći da se radi o ‘stranci koja ne uči iz vlastitih pogrešaka’. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene