Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počela predizborna kampanja

Hebrang: Milanovićevim potpisom sindikalna borba postaje politička

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang ocijenio je da se 'sindikalna aktivnost u Hrvatskoj žestoko politizira a potpisom predsjednika SDP-a Zorana Milanovića na listu kojom se traži referendum o najavljenim izmjenama Zakona o radu cijela sindikalna borba dobiva politički predznak'.

To naravno nije dobro i smišljeno je, a najstrašnije je da je dezinformirana javnost o svrsi potpisa za referendum, dodao je Hebrang. Tvrdi se u javnosti od strane nekih sindikalnih čelnika i Zorana Milanovića da će se Izmjenama zakona o radu koje je predložila vlada rezati prava radnicima što nije točno, rekao je Hebrang na tiskovnoj konferenciji HDZ-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna '820 000 potpisa poruka vladi' Milanović: Uspije li referendum, vlada se treba zapitati za svoj legitimitet Slika nije dostupna ZOR štiti ugrožena radnička prava Milanović dao potpis za referendum: Ovo se tiče svakoga!

Te se izmjene odnose samo na stanje nakon što isteknu Kolektivni pregovori, nastavio je. Napomenuo je da su sindikati nasjeli na političku igru naglasivši da su u zadnjih godinu dana sindikati devet puta odbili poziv za pregovore.

Tako politizirana sindikalna scena prelila se u nešto što nije spojivo s demokratskom državom, naglasio je Hebrang istaknuvši da je jedan od sindikalnih čelnika jasno poručio Predsjedniku Sabora da se ne usudi postaviti na dnevni red Zakon o radu prije nego što završi akcija prikupljanja potpisa. Ocijenio je to kao napad na višu zakonodavnu vlast u Hrvatskoj, podsjetivši da je Sabor neovisan i da mu nitko ne može naređivati.

Počela predizborna kampanja

Boris Kunst, saborski zastupnik HDZ-a bezočnom laži ocijenio je da se ukidaju kolektivni ugovori i radnička prava istaknuvši da su neki Kolektivni ugovori, koji su na snazi, iz 1998. ili 2006. godine, što nema ni u jednoj europskoj državi. Po njegovim riječima 'poanta priče je da je počela predizborna kampanja'. Saborski zastupnik HDZ-a Krunoslav Markovinović naglasio je da sada kada počinje pospremanje države otpori su na svim razinama te da sindikalisti očito nemaju više argumenata.

Na novinarski upit kako komentira to što su sindikati prikupili preko 63 posto potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma, te da je riječ o značajnoj brojci, Hebrang je rekao da HDZ i te kako vodi računa o broju ljudi koji su se potpisali, dodavši da je očito da su potpisnici dezinformirani. Zanijekao je da je članovima njegove stranke zabranjeno potpisati se na peticiju za referendum, dodavši da članovi HDZ-a znaju da to nije potpis za radnička prava. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene