Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedostatak kapaciteta

HDZ: Stvara se kaos u sustavu liječenja opijatskih ovisnika u Zagrebu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački HDZ upozorio je danas na nedostatak kapaciteta za liječenje ovisnika u Zagrebu, pošto su 10. prosinca ukinuti centri za njihovo liječenje u Dubravi i Remetincu te pita tko stvara kaos u Zagrebu u sustavu liječenja opijatskih ovisnika.

Centri za liječenje ovisnika u Vrapču, Vinogradskoj i Jankomiru nemaju kapacitete za sve ovisnike nakon ukidanja centara u Dubravi i Remetincu, koji su se skrbili o najvećem broju ovisnika u Hrvatskoj, rekao je na konferenciji za novinare Gradskog odbora HDZ-a dr. Ivan Ćelić, koji radi s opijatskim ovisnicima u Klinici za psihijatriju Vrapče.

Pozvao je pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje Zvonimira Šostara i ministra zdravlja Rajka Ostojića da vide što se događa sa službom za prevenciju i liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo grada Zagreba "Dr. Andrija Štampar" te zašto je više stručnjaka ostalo bez radnoga mjesta. Napomenuo je da po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti županijski zavodi za javno zdravstvo imaju najveću ulogu u sustavu liječenja heroinskih ovisnika, a ne bolnice.

Po njegovim riječima, u organizacijskoj strukturi zagrebačkoga Zavoda za javno zdravstvo nigdje se ne može naći služba koja se bavi ovisnostima zato što ju je ravnateljica Sanja Ožić "svela na najnižu organizacijsku strukturu - odsjek".

Izvrsni rezultati, situacija da se prvi put prošle godine došlo do manje od 400 heroinskih ovisnika koji su prvi put registrirani, nisu bili dovoljan razlog da se ta služba osnažuje, nego namjerno ili nenamjerno uništi, smatra Ćelić. Upozorio je kako je nedopustivo da u istoj čekaonici sjedi 16-godišnjak koji je, kako je rekao, "popušio jedan joint i ovisnik s podebljim kriminalnim dosjeom, ovisnik koji je više puta bio u zatvoru ili općenito heroinski ovisnik".

Predsjednica Kluba zastupnika HDZ-a u Gradskoj skupštini Margareta Mađerić ocijenila je na konferenciji za novinare kako je nedopustivo da Zagreb nema povjerenstvo za prevenciju i suzbijanje zloporabe opojnih droga pitajući "je li tema ovisnosti o opijatima Gradskom uredu za zdravstvo i branitelje toliko nebitna".

Upozorila je da se zatvaranjem centara u Dubravi i Vrapču otvara Pandorina kutija za rast stope kriminala u Zagrebu i virusnih infekcija, ponajprije hepatitisa C, te općenito nedostupnost liječenja ovisnika jer, po prijedlogu proračuna, za iduću godinu za rad centara za ovisnosti nije predviđeno 750 tisuća kuna kao prošlih godina. (Hina)

Pročitajte i ovo Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..." Ivan Penava POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Nervozni Penava napao novinarku: "Iz vas izbija neka huja." Izbjegao odgovor na ključno pitanje

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene