443036
443036
443036
443036
443036

NOVA KARAMARKOVA AFERA - HDZ ruskom donacijom platio IFO institut 2,6 milijun kuna?

  • , 12.07.2016., 16:28
  • Autor:
  • komentara

Donedavni predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko uvukao je svoju stranku, čini se, u još jednu aferu, kako piše tjednik Nacional.

 
 
 
 
Problemi s financijama (Video: Dnevnik Nove TV)
Problemi s financijama (Video: Dnevnik Nove TV)

HDZ je navodno troškove izrade gospodarskog programa od 2,6 milijuna kuna koji je za njih radio njemački IFO institut platio preko svoje Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, a ta sredstava došla su od donacije koju joj je uplatila Zaklada Nova pokoljenja, povezana s tvrkama Migrit energija, Migrit solarna energija, Titan građenje i Titan nekretnine iza kojih, kako se sumnja, stoji ruski kapital, odnosno poduzetnica Oksana Dvinskykh, bliska prijateljica bračnog para Karamarko, piše Nacional.

List navodi i da većina članova HDZ-a nije znala za ovaj Karamrkov financijski manevar. Naime, za ugovor sa Zakladom Nova pokoljenja znao je samo uski krug ljudi, a HDZ-ov europarlamentarac Davor Ivo Stier potvrdio je za Nacional kako je tražio da se skine odredba o tajnosti sporazuma koju je ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta Srećko Prusina potpisao sa Zakladom Nova pokoljenja prema naputku Tomislava Karamarka. No, Stier je isto tako ustvrdio da je donacija bila u skladu sa zakonom iako je on smatrao da HDZ-u, iz političkih razloga, ne treba suradnja s takvom Zakladom.

U financijskim izvješćima Zaklade hrvatskog državnog zavjeta za 2014. i 2015. godinu za intelektualne usluge izdvojeno je 1,034 odnosno 1,679 milijuna kuna. Ravnatelj zaklade Srećko Prusina nije za Nacional službeno potvrdio, ali ni demantirao da je taj novac išao za plaćanje IFO instituta pravdajući se poslovnom tajnom. Isto tako negirao je da su Oksana Dvinskykh i Mikhairl Zhukov u poslovnom odnosu sa Zakladom ili da su joj donirali novac kao ni njihove tvrtke. No, nije odgovorio na naknadni upit je li Zaklada Nova pokoljenja donirala novac HDZ-ovoj zakladi.   

Oksana Dvinskykh postala je poznata u Hrvatskoj nakon što su prošle godine finski mediji otkrili da je hrvatska tvrtka Migrit (solarna) energija kupila 14 posto udjela u finskoj tvrtki Voimaosakeyhtiö SF, većinskom vlasniku finskoga konzorcija Fennovoima, kako bi uložili 158 milijuna eura u gradnju finske nuklearne elektrane Hanhikivi. No, nadležna tijela i u konačnici finska vlada stopirali su tu operaciju zbog sumnje da je investicija u finsku nuklearnu elektranu preko hrvatske tvrtke išla isključivo kako bi se prikrilo to da je zapravo riječ o ruskom kapitalu koji je pokušao diskretno ući u ozbiljne poslove povezane s nuklearnom energijom u Finskoj, kako bi se zaobišle sankcije i ograničenja EU-a, navodi Nacional.

Finski mediji u srpnju prošle godine otkrili su i da je Oksana Dvvinskykh 2. srpnja doputovala u Helsinki letom Finnaria s Karamarkom i njegovom suprugom Anom Karamarko koja je inače preko svoje agencije Drimia radila poslove PR-a za tvrtku Migrit energija. Ana Karamarko izjavila je da je za Migrit energiju radila samo posao otvorenja solarne elektrane Orahovica.

Iz HDZ-a su pak novinarima tada rekli da su se Ana i Tomislav Karamarko u istom avionu s Oksanom Dvinskykh našli slučajno jer je njihov šef išao na skup poslovnih ljudi iz Europe „The Northern Light Summit”.

Državno izborno povjerenstvo o financiranju

Upit o ovom slučaju i financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe Nova TV poslala je Državnom izbornom povjerenstvu. Evo što su odgovorili:

'U skladu s člankom 22. Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe propisano je da se zabranjuje financiranje od strane udruga, zaklada i fundacija koje zastupaju ili predstavljaju državni dužnosnici ili dužnosnici lokalne i područne (regionalne) samouprave te da je zabranjeno davanje donacija u novcu ili u obliku proizvoda preko trećih osoba (posrednika).

Pregledom dostavljenih izvješča o donacijama primljenih tijekom 2015. te Izvješča o primljenim donacijama za financiranje izborne promidžbe, Državno izborno povjerenstvo nije utvrdilo donacije primljene od strane zakalda.

Državno izborno povjerenstvo će kao vršitelj nadzora nad financijskim poslovanjem zatražiti dodatne informacije od političke stranke Hrvatske demokratske zajednice u svezi plaćanja gospodarskog programa izrađenog od strane IFO instituta'

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se