Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Karamarko u Vukovaru

'Hvala vam što ste četiri godine ostali čvrsti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavljajući plan HDZ-a kazao je da oni ne nudime 'fantomske planove 21 ili A, B i C već konkretna rješenja'.

U govoru održanom na predstavljanju programa HDZ-a, predsjednik stranke, Tomislav Karamarko na početku je zahvalio Vukovarcima što su 'četiti godine ostali čvrsti' te je komentirao odluku Vrhovnog suda o poništavanju nepravomoćne presude Ivi Sanaderu i stranci HDZ.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Karamarko OBJASNIO IPAK ŽELE DALJE 'Nisam Milanović da svaki dan mijenjam svoje stavove zbog fotelje' Slika nije dostupna KARAMARKO IZIGRAN? Milanović je upitao 'što ćemo' - 'Stekao sam dojam da su i oni protiv'

'Jučerašnjom odlukom Vrhovnog suda skinuta je stigma sa stranke i 220 tisuća članova HDZ-a. Od samog početka tvrdili smo da stranka ne može biti kriva za postupke pojedinaca, ma tko oni bili. Nismo dali da nam razbijaju stranku i pokazalo se da smo bili u pravu. Još jednom ponovit ću ono što ponavljam od prvog dana kada sam preuzeo upravljanje strankom. Naša stranka prošla je svoju katarzu. U njoj nema niti jednog pravomoćno osuđenog dužnosnika, niti će ga ikada biti. Svakom onom tko se ogriješi o zakon bolje je neka odmah sam ode. S druge strane, oni svoje, za prijevare i pronevjere pravomoćno osuđene funkcionere, biraju za gradonačelnike, a puna su im usta poštenja', kazao je Karamarko.

Predstavljajući plan HDZ-a kazao je da oni ne nudime 'fantomske planove 21 ili A, B i C već konkretna rješenja'.

'Hrvatska je sada u svakom pogledu u najkritičnijem razdoblju od stjecanja svoje suverenosti i samostalnosti. Bilježimo rekordnu nezaposlenost i dramatičan pad zaposlenosti, egzodus mladih i obrazovanih Hrvata, eksploziju javnog duga i deficita, pad životnog standarda i eroziju svih vrijednosti na kojima bi se trebalo graditi moderno europsko društvo, a već dvije godine smo članica Europske unije. Je li moguće da je Hrvatska jedina europska država koja od toga članstva ima više štete nego koristi?

Jedina smo država koja je Europskoj uniji više uplatila nego što je od nje kao članica dobila. Odgovornost za to leži na onima koji su izigrali povjerenje birača i cijelu Hrvatsku učinili taocem vlastite nesposobnosti. No, pošteno je priznati da je Vlada na odlasku u jednome bila vrlo učinkovita. Istina je, Hrvatska raste, njezin dug nekontrolirano raste. U manje od četiri godine zadužili su Hrvatsku za gotovo 100 milijardi kuna, što je približno polovica duga svih hrvatskih Vlada od samostalnosti. A što je najgore od tog zaduživanja Hrvatska nema nikakve koristi jer je sve otišlo u potrošnju, a ne u stvaranje nove vrijednosti', rekao je predsjednik HDZ-a.

Okupljenima je kazao da je Vlada na odlasku donijela niz stihijskih i populističkih mjera s kojima je bezuspješno pokušala kupiti glasove hrvatskih građana podcjenjujući njihovu pamet.

'Te godine obilježila je politika neuspjeha, obmana, partijskog podobništva i korupcije, nedosljenosti, atmosfere obračuna i pokušaja rušenja temeljnih vrijednosti moderne hrvatske Države. Najteže godine domovinskog rata, sadašnja Vlast na odlasku nazvala je "mračnim devedesetima". Premijer ,na odlasku, Hrvatsku je optuživao da je kriva za rat jer je smanjila prava Srbima. U teritorijalnom sporu s BiH, za Mali i Veliki Škoj u Neumskom zaljevu, rekao je da su samo "dva kamena".

Domovinski rat nazvao je "građanskim", a hrvatsku Državu "slučajnom". U Vukovaru, mjesto najstrašnijeg zločina nad Hrvatima, pod okriljem mraka, nasilno je uvodio ćirilicu, a za vukovarske branitelje tvrdio da su sramota. Ali javna svijest je budna i hrvatski birači to će uskoro kazniti. HDZ je uz hrvatski narod uvijek bio kad je bilo najteže. Sad je opet došao trenutak kada moramo preuzeti odgovornost za budućnost Hrvatske. To mogu samo pobjednici. A mi smo pobjednici', rekao je Karamarko.

Kao glavne točke programa naveo je pokretanje gospodarstva, reformu poreznog sustava i državnog aparata, zakonodavnog okvira i poticanje investicija. Jačanje prometne infrastrukture, poljoprivrede, industrije i turizam.

'Investicijski potencijal države bit će usmjeren ka stvaranju preduvjeta za ravnomjerni razvoj svih krajeva naše zemlje. To ćemo činiti kroz kapitalne strateške projekte poput Pelješkog mosta, projekta navodnjavanja Slavonije, izgradnje željezničkih pruga te morskih i riječnih luka.
Njih ćemo sufinancirati iz EU fondova', rekao je te dodao da do kraja 2019. iz EU fondova planiraju povući najmanje 5 milijardi eura. Kao generatore budućega rasta vidimo aktiviranje svih hrvatskih potencijala. To znači: revitalizaciju poljoprivrede i ruralnih krajeva, reindustrijalizaciju na način kako to ostvaruje, financira i potiče Europska unija, iInovacije i digitalizacija, prometna infrastruktura i energetika, svi turistički potencijali, zelena ekonomija - održivi razvoj i zaštita okoliša

'Zaštititi ćemo svoje proizvode i potaknuti novu proizvodnju kako to čine sve razvijene zemlje Europske unije. Učinit ćemo sve da u hrvatskoj i mladim ljudima postane privlačno biti poljoprivrednik. Poljoprivrednicima ćemo najprije reprogramirati postojeća zaduženja, omogućiti odgodu otplate i bolje kreditne uvjete uz duže vrijeme otplate kako bi uspješno nastaviti poslovanje.
Mala obiteljska poljoprivredna gospodarstava moramo razvijati, ali ih i međusobno povezivati, kroz proizvođačke organizacije i poljoprivredne centre. U tim organizacijama i centrima, moramo im osigurati stručnu i znanstvenu pomoći u unaprjeđenju proizvoda i tehnologija.

'Kakva bi mi to bili Domoljubna koalicija, kakva bi mi to bili Stranka i kakav bi ja to bio predsjednik kada bi oko sebe mirno mogli gledati pola milijuna ljudi koji žive na samom rubu egzistencije.
Pa to su naši susjedi, prijatelji, rodbina, to su naša braća. Zato je smisao svih naših težnji upravo rješavanje problema visoke nezaposlenosti u Hrvatskoj. Svatko ima pravo na rad i zaradu kojom sebi i svojoj obitelji može osigurati slobodan i dostojan život. To smo ugradili u Ustav. Pa zašto to onda tako grubo kršimo!', kazao je predsjednik HDZ-a.

'Ono što Vam sa sigurnošću mogu obećati - mirovine će tijekom našeg mandata narasti za najmanje pet posto, a kako se naše projekcije budu ostvarivale i više. Jačanjem gospodarstva i otvaranjem radnih mjesta omogućit ćemo radno sposobnim umirovljenicima koji to žele, povratak u svijet rada! Smanjit ćemo i PDV na dječju hranu i potrepštine na samo 5 posto!'

'Služiti svom narodu može samo onaj tko neizmjerno cijeni svaku hrvatsku žrtvu.

'Onaj tko Vukovaru, mjestu najstrašnijeg zločina nad Hrvatima, pod okriljem mraka, nasilno uvodi ćirilicu. Onaj tko za Vukovarske branitelje tvrdi da su sramota, taj nikada neće služiti svome narodu – nego će uvijek težiti samo vladati nad njim'.

'Migrantska kriza i tonjenje nesposobne i neodgovorne vlade iz greške u grešku, iz jedne kontradikcije u drugu svjedoči da donošenje sveobuhvatne Strategije nacionalne sigurnosti mora biti nacionalni prioritet. Jedan od prvih poteza na mjestu predsjednika Vlade bit će prijedlog Predsjednici Republike za sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost kako bismo donijeli mjere za učinkovitije suočavanje sa migrantskom krizom i posljedicama koje ona može izazvati na naše društvo.

'Samo kvalitetnim programom, jasnom vizijom i vrijednim radom od naše prekrasne zemlje možemo stvoriti Hrvatsku kakvu je sanjao naš prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman, naši očevi i djedovi. To je naša obveza. To je naša odgovornost', zaključio je Karamarko.

Hrvatska vanjska politika je nesposobna

Međunarodni tajnik HDZ-a ocijenio je u petak da je hrvatska vanjska politika nesposobna vezano za izlazak Hrvatske iz arbitražnog postupka sa Slovenijom te kako je očito Slovenija lobirala sa svojim viđenjem zbog čega je Europska komisija pismom sugerirala hrvatskoj Vladi da nastavi postupak arbitraže u graničnom sporu sa Slovenijom.

Hrvatska Vlada očito nije djelotvorno objasnila Europskoj komisiji da je Hrvatski sabor, najviše zakonodavno tijelo u Hrvatskoj, na HDZ-ovu inicijativu obavezao Vladu na izlazak iz sporazuma o arbitraži, izjavio je Kovač novinarima u Središnjici HDZ-a.

HDZ poručio SDP-u: Tko nema program - taj se ljuti i zavidi

"Nije dostatno mahati zastavama na skupovima i hiniti domoljublje, već se ono dokazuje svakodnevnim mukotrpnim radom pa i na planu vanjske politike", istaknuo je HDZ-ov međunarodni tajnik Kovač.

HDZ poziva premijera Zorana Milanovića da do kraja odradi mandat svoje Vlade u odlasku, tehničke Vlade, i objasni da je Hrvatski sabor odlučio o povlačenju Hrvatske iz arbitražnog postupka sa Slovenijom, dodao je.

Ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić pozivamo da se manje bavi svojom kandidaturom za glavnu tajnicu UN-a i da izdvoji malo više vremena za svoj temeljni posao i pojasni partnerima u Europi i svijetu da taj sporazum u Hrvatskoj više nema šanse biti uvažavan, i da je on za Hrvatsku nepostojeći, poručio je Kovač.

"Gospodo u Vladi, obavite posao do kraja, radite domoljubno, a nemojte glumiti domoljublje, budite učinkovit član EU i štitite njezine granice", rekao je.

Na upit je li hrvatski član u tijelima Europske komisije Neven Mimica mogao više učiniti u konkretnom slučaju, Kovač je rekao da je Mimica stranački prijatelj premijera Milanovića i došao je u Europsku komisiju kao povjerenik na prijedlog Vlade Kukuriku koalicije, a sada je član kolegija europskih povjerenika.

Imao je šansu izdvojenim mišljenjem kao predstavnik tijela koje je čuvar europskih ugovora, objasniti da to nije nadležnost Europske komisije, nego zemalja članica EU, jer je to bilateralni spor, kazao je Kovač, dodavši da bi Mimica trebao raditi svoj posao kao samosvjestan član EK koji dolazi iz Republike Hrvatske.

Na upit vjeruje li premijeru Milanović kada tvrdi da ima potporu SAD-a za svoje stajalište, Kovač je rekao neka premijer nagovori gospodu iz SAD-a da to javno kažu. "Njemu ne vjerujem, ali vjerovat ću ako to netko drugi kaže", dodao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene