Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužbe iz HDZ-a

'Baldasar podupire Vladu i SDP, a ne građane pa ne zaslužuje biti gradonačelnik'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica HDZ-ovih splitskih vijećnika Hrvoje Marušić i Tomislav Gojo smatraju da gradonačelnik Ivo Baldasar u novoj poreznoj politici podupire Vladu i svoju stranku - SDP, a ne zastupa interese grada i građana pa ne zaslužuje biti gradonačelnik jer grad ostaje bez deset posto proračuna, to jest od 60 do 70 milijuna kuna.

Predsjednik Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a Hrvoje Marušić podsjetio je na konferenciji za novinare u utorak da su upravo oni upozorili što će se dogoditi kad je Vlada donijela odluku o promjeni porezne stope i, kako je rekao, manirom lošega gospodara zagrabila u tuđi džep da bi dala novac građanima kako bi im se poboljšao standard.

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraga Akcija USKOK-a u Splitu, pod istragom tri osobe Novčanica od 50 eura 50 eura Nasjela na lažne eure: Policija podsjeća kako ih prepoznati

To bi bilo dobro da Vlada to nije napravila preko proračuna gradova i općina, tako da će Split u sljedećem razdoblju izgubiti između 60 i 70 milijuna kuna, što je iznos ravan proračunskoj stavci za socijalu, komunalije, školstvo, dječje vrtiće i ostalo.

Marušić smatra da je centralizacija financijskih sredstava protuzakonit čin jer je riječ o zadiranju u autonomnost jedinica lokalne samouprave.

"Kada se od jedinica lokalne samouprave očekuje da nadomjeste ono što Vlada nije u stanju napraviti, Vlada im zabije posebni čavao u lijes i uzme im i tih 60 milijuna kuna. Naš gradonačelnik tu poruku pozdravlja i kaže kako je to prekrasno. Partijska poslušnost je jedno, a zdrav razum nešto potpuno drugo. Zbog neučinkovitosti i nemogućnosti države da pokrene gospodarski rast, ponovno će ispaštati građani, i to oni najsiromašniji", rekao je Marušić.

Tomislav Gojo izjavio je kako je fasciniran likom i djelom gradonačelnika Ive Baldasara, koji je podupro odluku Vlade i tako Split ostavio bez deset posto proračuna. Po njemu, rekao je, ta osoba ne zaslužuje biti gradonačelnik.

"On je tim svojim stavom i izjavom pokazao da su mu primarni interesi SDP-a, a ne Split i njegovi građani, koji su ga izabrali. Posljedica ove odluke za građane Splita će biti još dublje posezanje u njihov džep. Odlukom o promjeni porezne stope, građani s prosječnom plaćom dobit će povećanje od 50 ili 60 kuna, a istodobno će im to Split uzeti jer je gradonačelnik najavio povećanje komunalne naknade najmanje za deset posto", rekao je Gojo.

Podsjetio je da će grad zbog nedostatka financijskih sredstava morati postrožiti odluke o socijalnoj skrbi, a s tim će se pooštriti i uvjeti za ostvarivanje mnogih prava.

Osim financijskih problema koje grad ima s odlagalištem otpada Karepovcem, "Hajdukom" i "Prometom", sljedeće godine moglo bi doći u pitanje financiranje školstva, vrtića i socijalnih prava, zaključio je Gojo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene