450601
450601
450601
450601
450601

PRIJETI LI NAM NOVI IZBJEGLIČKI VAL? U HCR-u su čuli te glasine i evo što kažu

  • , 18.09.2016., 19:53
  • Autor:
  • komentara

Crveni križ je i prije godinu dana, kad je počela izbjeglička kriza, imao ključnu ulogu u zbrinjavanju migranata. Hoće li biti spremni ako se ponovi ista situacija, otkrila nam je Katarina Zorić, glasnogovornica Hrvatskog crvenog križa.

 
 
 
 
Jesmo li spremni za izbjeglički val? (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Jesmo li spremni za izbjeglički val? (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Državni vrh raspravljao je jučer o izbjeglicama i pripremljenosti države. Sve to godinu dana od najveće izbjegličke krize kada je kroz Hrvatsku na putu prema zapadnoj Europi prošlo više od 654.000 izbjeglica. Provjerili smo koliko su i jesu li 2016. hrvatske službe spremne u slučaju izbijanja nove izbjegličke krize.

Ako dođe do novog izbjegličkog vala, što će Crveni križ osigurati izbjeglicama?

Ako do izbjegličkog vala dođe, HCR kao najveća humanitarna organizacija u Hrvatskoj, izbjeglicama će omogućiti svu potrebnu humanitarnu pomoć, kao što smo to činili tijekom proteklog izbjegličkog vala. To uključuje onu osnovnu humanitarnu pomoć, ali isto tako i pružanje psihosocijalne podrške te pomoć u spajanju razdvojenih članova obitelji, na što smo posebno ponosni i što smo sjajno odradili tijekom protekle krize.

Nalazimo se u najvećem skladištu Crvenog križa, koliko je hrane i ostalih potrepština spremno?

Mi brojimo 131 društvo. Mnoga od njih imaju svoja skladišta, rasprostranjeni smo diljem Hrvatske i zalihe su nam obnovljene. ta osnovna humanitarna pomoć uključuje vodu, suhe namirnice, to su prije svega konzerve, da se ljudima može dati ako se dugo ne zadržavaju, setove za prvu pomoć i higijenu, eventualno deke i toplu odjeću, ovisno o vremenskim prilikama. Dakle, sve ono što smo radili i prije, samo što je sad nadograđeno, s obzirom da imamo sad više iskustva.

Surađujete li s ostalim institucijama u zemlji, ima li realne opasnosti od novog izbjegličkog vala?

HCR jako dobro surađuje sa svim institucijama, kako državnim, tako i nevladinim međunarodnim organizacijama. Bili smo glavni koordinatori tih organizacija tijekom protekle izbjegličke krize, uspostavili sustav koji je dobio međunarodne pohvale. Što se novog izbjegličkog vala tiče, mi smo isto čuli te glasine, međutim prema informacijama s kojima mi raspolažemo, do izbjegličkog vala kakvog smo vidjeli krajem prošle i početkom ove godine neće doći, tako da nema mjesta panici i ljudi mogu biti mirni.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se