Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijete mu izbacivanjem

Hasanbegović na predavanju srpskog povjesničara koji kaže: "Ne samo da sam bio na skupu rehabilitacije Draže Mihailovića, nego..."

Aktualno Galerija Sporni gosti u Zagrebu - 5 Sporni gosti u Zagrebu - 5 Foto: DNEVNIK.hr Sporni gosti u Zagrebu - 4 Sporni gosti u Zagrebu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Sporni gosti u Zagrebu - 3 Sporni gosti u Zagrebu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Sporni gosti u Zagrebu - 2 Sporni gosti u Zagrebu - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sporni gosti u Zagrebu - 1 Galerija 1/5 >>
Domovinski pokret prijeti da će iz svog saborskog kluba izbaciti bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, jer je sudjelovao na predavanju dvojice srpskih povjesničara koji se zalažu za rehabilitaciju četničkog vojvode Draže Mihailovića. Hasanbegović to negira. No kako doznaje Dnevnik Nove TV, kao ministar kulture pomogao je izdavanje knjiga svog srpskog kolege. Više donosi reporterka Ivana Kopčić.

Zlatko Hasanbegović, Nemanja Dević i Bojan Dimitrijević – trojica povjesničara, dvije zemlje, jedna afera.

Bili bi ovo tek znanstvenici za istim stolom da jedan od njih nije član Počasnog blajburškog voda, poznat po izjavama o antifašizmu i NDH, dok se druga dvojica zalažu za rehabilitaciju četničkih vojvoda – među kojima i Draže Mihailovića.

"Ne da sam bio na skupu rehabilitacije Draže Mihailovića, nego sam podržao i druge takve skupove", poručio je povjesničar Bojan Dimitrijević.

On i Dević stigli su u Zagreb predstaviti knjigu o stradanjima četnika na kraju drugog svjetskog rata, pa iako su četnici u naslovu knjige – o njima se na predavanju govorilo kao o pripadnicima jugoslavenske vojske u otadžbini.

Pročitajte i ovo Nepravilnosti u Domovinskom pokretu - 3 Državna revizija Domovinski pokret imao niz nepravilnosti u vođenju financija: "To su naše stvari koje smo promijenili"

I to bi možda prošlo ispod radara, da Domovinski pokret, klub čijem saborskom klubu pripada i Hasanbegović nije tražio njegovu javnu ispriku, koju je bivši ministar kulture odbio rekavši da on to nije organizirao.

Organizator, koji je i beogradske doktore znanosti pozvao, pred kamere nije htio, ali poručuje: "Ako mi možemo u Beogradu govoriti o suđenju Alojziju Stepincu, zašto bi bio problem da i oni ovdje govore."

Inače, dok je bio ministar kulture, Zlatko Hasanbegović, pomogao je svog desnog kolegu iz Srbije sufinancirajući izdavanje Dimitrijevićevih knjiga.

Pročitajte i ovo Marina Bešić Đukarić Dana sjećanja na žrtvu Stigla reakcija na dolazak Pupovca u Vukovar: "Ovakve performanse više nećemo dopustiti"

"Nije on, nego je on davao potpore izdavaču koji je izdavao moje knjige, ali to su knjige važne za hrvatsku povijesti, ništa sporno", rekao je Dimitrijević.

Pa iako Hasanbegović odbija davati izjave o ovoj temi, o svemu očito još štošta ima za reći njegov saborski klub koji mu prijeti izbacivanjem.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene