Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hartmann na ogorčenje logoraša posjetila Ovčaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivša glasnogovornica tužiteljstva Haaškoga suda Florence Hartmann, koja obilazi mjesta stradanja u Domovinskom ratu u Vukovarsko-srijemskoj županiji, posjetila je danas Spomen-dom Ovčaru i u pratnji predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora grada Vukovara Zdravka Komšića razgledala postav muzeja.

Na izlasku iz zgrade muzeja, na pitanje Zdravka Komšića otkud joj moralno pravo da nakon što je godinama bila glasnogovornica i zaposlenica Haaškoga suda dođe u Vukovar, Florence Hartmann odgovorila je kako razumije ogorčenost Vukovaraca radom Haaškoga suda, ali kako ona nije osoba kojoj bi ogorčenje i zamjerke trebali biti upućeni.

Pročitajte i ovo Posljedice oluje u Wilmingtonu (Foto: AFP) Oluja Florence "Ne dolazite ovamo": Zbog poplava odsječen grad najpoznatiji po snimanju dviju popularnih serija Posljedice uragana Florence (Foto: AFP) ''Najgore tek dolazi'' Florence je oslabila, ali...: "Ako odbijate otići, obavijestite bližnje jer je gubitak života veoma vjerojatan''

>> Florence Hartmann optužena za nepoštivanje suda

'Imam moralno pravo da dođem ovdje jer sam, osim što sam jedno vrijeme radila za Haaški tribunal, bila i novinarka koja je 1991. godine posjetila Ovčaru, a bila sam i svjedokinja tužiteljstva u postupku protiv Šljivančanina, Radića i Mrkšića', kazala je Hartmann.

'Pridonijela sam, koliko sam mogla, tim svojim iskazom da oni odgovaraju za ono što su počinili', objasnila je dodajući kako je u 'medijima komentirala i žalila se na presudu'.

Posjetom Ovčari 1991. riskirala je, kako je kazala, i vlastiti život, ali je ipak došla i pronašla mjesto stradanja koje je nekoliko dana ranije našao i obilježio UN, ali koji, dodala je, radi neutralnosti nije htio vezivati zločin počinjen na Ovčari uz bilo koju stranu.

'Dijelim vaše nezadovoljstvo, ali postoje institucije i osobe kojima se ono može uputiti, a ne meni. Ne smeta mi da čujem gnjev i razočaranje, ali ih treba usmjeriti prema pravim mjestima', poručila je.

Tijekom boravka u Vukovarsko-srijemskoj županiji bivša glasnogovornica Haaškoga suda trebala bi navečer u Vukovaru govoriti na tribini Europskog doma.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene