Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Vrlo lukav potez''

Istražili smo zašto je cestarina na nekim dionicama skuplja i za 25 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cestarine na autocestama poskupjele su i više od najavljenih 5 posto, a neke dionice skuplje su i za 25 posto. Istražili smo na kojim dionicama je došlo do većeg poskupljenja od najavljenog.

Pet posto poskupljenja nema istu vrijednost na svim dionicama autoceste. Dionica Zagreb - Križ, prema izračunu, skuplja je za dvije kune, odnosno 13,3 posto.

Pročitajte i ovo Miroslav Šeparović Najavio konferenciju za medije Milanović šefu Ustavnog suda odgovorio fotografijom: "Pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda" Od ponoći skuplja cestarina (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Brže putovanje ljudi i robe Velika novost za vozače na autocestama u Hrvatskoj i Srbiji

"Vrlo lukav potez. Naime, birane su dionice koje se najčešće koriste, koje su vrlo frekventne, koje su tranzitne i koje zapravo pokazuju pravu sliku isplativosti naših autocesta i rentabilnosti. Naravno, sve će se slomiti na udaru većinom hrvatskih vozača", kaže Kristijan Tićak, glavni urednik magazina Auto motor i sport. 

Dionica autoceste od Zagreba prema Kutini, prema novom cjeniku stoji 32 kune što svakako nije poskupljenje od 5 posto. Računica kaže da je ova dionica poskupila 10 posto. Kada bi izračunali povećanje za 5 posto, cijena od Zagreba prema Kutini trebala bi biti 30,50 kuna.

Razlike u postocima Oleg Butković, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, nije htio komentirati. "To ćete vi HAC pitati", rekao je Butković upućujući nas na priopćenje HAC-a.

U priopćenju HAC-a stoji da je "do povećanja cestarine došlo zbog ujednačavanja jedinične cijene cestarine po kilometru na HAC-ovim dionicama s jediničnom cijenom na dionicama Autoceste Rijeka-Zagreb za prvu skupinu vozila".

U ponedjeljak je ministar Butković uvjeravao kako nije riječ o povećanju cestarine. "To nije povećanje, nego usklađenje cestarine na dionicama koje pokrivaju Hrvatske autoceste", objašnjavao je Butković.

HAC objasnio poskupljenje više od 5 posto

HAC kaže kako prema pravilniku o cestarinama iznos ne može biti u lipama nego se mora zaokružiti na puni iznos. Primjerice, na relaciji Zagreb-Kutina, gdje je cestarina iznosila 30,50 kuna, ona nije zaokružena na 31 kunu nego na 32 kune. 

Zašto je tome tako? Ne gleda se Zagreb-Kutina već se gledaju svi izlazi do Kutine zajedno s njihovim poskupljenjem, tako da to u konačnici ispadne nešto više od pet posto.

Sve ovo ćemo računati i u ljeto kada bi cestarine trebale biti veće za 10 posto, no hoće li to biti 10 ili nešto više tek ćemo vidjeti.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene