Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spremni već ove godine

'Nema zapreka za seksualni odgoj u školama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga Glas roditelja za djecu (GROZD) ustvrdila je na današnjoj konferenciji za novinare da više nema prepreka za uvođenje njihova programa zdravstvenog odgoja u škole, s obzirom da je, istaknuto je, Europski odbor za socijalna prava odbacio 99 posto optužbi iz tužbe protiv strategije Hrvatske u vezi edukacije mladih na području seksualnosti.

Predsjednik GROZD-a Ladislav Ilčić rekao je da se u tužbi feminističke udruge CESI iz 2007. njihov program naziva problematičnim, neznanstvenim, diskriminatornim i pristranim, a takve je argumente Europski odbor u svojoj nedavnoj odluci ocijenio nepreciznim, nedostatnim, neadekvatnim i nerazvijenim.

Pročitajte i ovo Nova gradska knjižnica u Rijeci Otvorena nova knjižnica Povijesni trenutak: Grad koji teče dobio je najljepši poklon, čekalo se u kilometarskim kolonama Slika nije dostupna Promidžba NHS-a VIDEO: Pornografija? Ne, reklama za kondome

Po njegovim riječima, Europski odbor osudio je u svojoj odluci samo jedan odlomak iz udžbenika za biologiju koji je, ustvrdio je, već ranije povučen iz uporabe. Izvrsnima je ocijenio rezultate prošlogodišnje eksperimentalne provedbe programa zdravstvenog odgoja u okviru sata razredne zajednice, bez obzira na kratkoću trajanja, te drži da sada više nema nikakvih zapreka da se zdravstveni odgoj trajno uvede u škole.

Program bi se mogao već provoditi ove školske godine

Ilčić drži da bi njihov program mogao početi provoditi već ove školske godine, tijekom drugog polugodišta. Najavio je da će uskoro zatražiti sastanak s novim ministrom znanosti, obrazovanja i športa Radovanom Fuchsom.

Roger Kiska, američki stručnjak za međunarodno pravo i odredbe europskih institucija, ustvrdio je da roditelji i djeca imaju pravo na izbor programa kojima će se njihovo dijete educirati na području seksualnosti, a što, napomenuo je, podupire i Europski odbor za socijalna prava, ne želeći se uplitati u detaljno ocjenjivanje programa već ističući odgajateljsku ulogu roditelja. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene