Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vukovarcima 'prekipjelo'

Grijanje plaćaju po kvadraturi, a ne po potrošnji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogi Vukovarci i danas se osjećaju kao u vrijeme rata - u gradu na ušću Vuke u Dunav gotovo je nemoguće živjeti. '90-ih godina zasipale su ih granate, a danas visoke cijene hrane i basnoslovne stambene režije.

Toplinska energija u Vukovaru se ne plaća po potrošnji, već po kvadraturi stanova. Vukovarci su ogorčeni i prijete građanskim neposluhom. Od računa za grijanje gospođa Ružica svaki se mjesec 'smrzne'. U zgradi ne postoji mjerač potrošnje, pa grijanje plaća po površini stana. Potrošnja se ne mjeri, ali se naplaćuje. Gdje toga ima, pitaju se vukovarski stanari i pozivaju na bojkot plaćanja računa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Preveliki dugovi Vukovar: 142 stana te uredi državne uprave ostali bez grijanja Slika nije dostupna Do grla u dugu VIDEO Pogledajte vukovarsku zgradu strave

'Ne postoje ugovori za naplatu grijanja, građani nisu obvezni plaćati dok im se ne ugrade razdjelnice u sve stanove i dok im se ne osigura plaćanje po potrošnji', kaže Domagoj Marenić iz Udruge stanara Vukovara. Nemaju Vukovarci mogućnost ni povlašteno otkupiti državne stanove, kao što su to, tijekom '90-ih, činili ostali građani Hrvatske. Prognani Vukovarci dobrim dijelom o tome nisu bili ni informirani, kaže jedna Vukovarka. 

Tijekom radnog vijeka, Vukovarci su svaki mjesec izdvajali šest posto plaće za stanove u kojima danas žive. Dragica Ilinčić stan ne želi dvaput platiti. 'Mi smo to zaradili, nema te cijene po kojoj bi ih otkupila, iam da nam ih poklone'. Stanarima je 'prekipjelo'. Danas su okupili gotovo sve predstavnike političkih stranaka te ih obavijestili o svojim zahtjevima. Lokalni izbori su pred vratima, a pet tisuća glasova vukovarskih stanara moglo bi biti presudno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene