Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pala 1%

Grčić: Na pad industrijske proizvodnje utjecala i...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo Branko Grčić izjavio je danas da je do pada industrijske proizvodnje došlo u dijelu godine kad su neki drugi sektori postali dominantni, te da je na njezin pad dijelom utjecala i prošlogodišnja baza.

Državni zavod za statistiku objavio je danas da je industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, u lipnju pala za 1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na lipanj prošle godine potonula 1,7 posto.

Pročitajte i ovo Drvo palo na muškarca i na mjestu ga ubilo Nije mu bilo spasa Smrt u šumi: Stablo palo na muškarca i na mjestu ga ubilo Pad helikoptera u Norveškoj Tragedija u Norveškoj Tijekom misije potrage i spašavanja srušio se helikopter: Jedna osoba poginula, petero ozlijeđeno

To je znatno slabiji podatak nego što se očekivalo. Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je u lipnju industrijska proizvodnja porasla za 0,6 posto na godišnjoj razini.

To je i prvi pad proizvodnje nakon pet mjeseci neprestanog rasta.

„Došlo je do laganog pada industrijske proizvodnje, nakon pet mjeseci rasta, u dijelu godine kada su neki drugi sektori počeli biti dominantni“, izjavio je izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Grčić na konferenciji za novinare.

No, kako je dodao, iz statistike se vidi da je u prošloj godini u prvih pet mjeseci proizvodnja padala, a u lipnju da je porasla za 1,7 posto, što znači da je baza bila nešto veća, pa to dijelom ima učinak na najnoviji podatak.

Grčić: Pelješki most apsolutni prioritet!

Upitan nada li se i nakon najnovijih podataka DZS-a da se struktura BDP-a mijenja u koristi proizvodnje, Grčić je odgovorio 'to ćemo još vidjeti'.

'Dobro da nam je pet mjeseci rasla proizvodnja, a to se još bolje vidi u porastu izvoza te je očigledno da je eksterna potražnja utjecala na rast proizvodnje', rekao je Grčić, istaknuvši činjenicu da je u prvih šest mjeseci industrijska proizvodnja imala pozitivni rezultat.

Po podacima DZS-a, u prvih šest mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja ukupno porasla za 0,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene