Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrhunac gripe očekuje se sredinom siječnja

Građani se sve više cijepe, zabilježeno nekoliko stotina oboljelih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj je trenutno registrirano nekoliko stotina oboljelih od gripe.

Posljednjih dana nisu zabilježeni teški slučajevi kojima je zbog komplikacija gripe ugrožen život, iako ima dosta bolesnika s bakterijskom i virusnom upalom pluća kao posljedicom gripe, doznaje se danas od Službi za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Pročitajte i ovo Ilustracija Počela sezona HZJZ objavio kad počinje cijepljenje protiv gripe: Nabavljeno 500 tisuća doza Slika nije dostupna Više štete nego koristi 1976. jedna žrtva svinjske gripe, a 25 žrtava cjepiva

Epidemiolog dr. Borislav Aleraj kaže kako je proteklih dana u Nacionalnom laboratoriju za influencu potvrđeno novih 20-ak uzoraka s virusom gripe H1N1 koji potpuno prevladava u populaciji, no budući da zbog relativno malog broja oboljelih još uvijek nije nastupila ozbiljna epidemija građani se i dalje mogu cijepiti i tako zaštititi od gripe.

>> 'Cjepivo za svinjsku gripu nije opasno, nema razloga za paniku'

>> Broj oboljelih od svinjske gripe u Hrvatskoj svakim satom raste

Gripa se ove godine u Hrvatskoj pojavila nešto ranije pa se njezin vrhunac očekuje najvjerojatnije tijekom siječnja iako nije moguće prognozirati hoće li broj oboljelih premašiti lanjskih 58.000 oboljelih, izjavio dr. Aleraj. Ravnatelj Klinike za infektivne bolesti 'Fran Mihaljević' prof. Antun Beus kaže kako je proteklih dana kroz bolničke ambulante dnevno prošlo više od 200-njak pacijenata s gripom, među kojima je bilo i djece i odraslih.

Nikome nije ugrožen život

'Bilo je i pacijenata s bakterijskim i virusnim upalama pluća koji su odmah hospitalizirani, no u intenzivnoj njezi zasad nema teških slučajeva kojima je ugrožen život', kazao je ravnatelj zarazne bolnice, podsjetivši da bolničko liječenje treba svega oko 10-ak posto oboljelih, dok većina ljudi normalno gripu preboli kod kuće.

U zagrebačkom Zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar i dalje vlada pojačano zanimanje za cijepljenje. Prema riječima voditeljice Službe za epidemiologiju dr. Vladimire Lesnikar, prije pojave gripe cijepilo se 20-ak građana dnevno, dok se u posljednje vrijeme cijepi dnevno njih 100-njak svih dobnih skupina, među kojima su najbrojnije ugrožene skupine - starije osobe i kronični bolesnici. 'Cijepljenje može pomoći ako u idućih 10 do 14 dana nakon cijepljenja ne dođete u dodir s zaraženima virusom, jer inkubacija gripe traje kratko, svega 2-3 dana. (Hina)

Hoćete li se cijepiti protiv gripe?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene