Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zagreb zeleniji grad

Gradonačelnik staje na kraj prenamjeni zelenih zona u građevinske: Počinje izmjena zagrebačkog GUP-a

Tomislav Tomašević
Tomislav Tomašević Foto: Nera Simic/Cropix
Na sjednici Gradske skupštine donesena je odluka o izmjeni zagrebačkog GUP-a. Otklonit će se poznate anomalije kao što je prenamjena zelenih površina u građevinske i zgrada koje su preblizu sagrađene.

Na 22. sjednici zagrebačke Gradske skupštine održanoj u četvrtak izglasana je procedura izrade izmjene GUP-s tri glavna cilja: javne potrebe i javni interesi, Zagreb zeleniji grad te revalorizacija i unaprjeđivanje prostornih kvaliteta.

Odsad će biti jasno definirani gradski interesi koji su proteklih godina patili nauštrb privatnih. Postavljanju glavnih odrednica izmjene GUP-a prethodilo je savjetovanje s javnošću. Mišljenje su dali Društvo arhitekata Zagreb, vijeća gradskih četvrti i zainteresirani pojedinci, istaknuo je Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Provjereno: Spalionica otpada na Rebru - 4 Projekt vrijedan 3,5 milijuna eura Građani prosvjeduju već mjesecima, iz Zelene akcije poručuju - spalionica u dvorištu bolnice nije u skladu s GUP-om

Projekt Zagreb zeleniji grad trebao bi uskladiti lokalne sa zelenim politikama Europske unije. Unutar toga ići će se u zaštitu vrijednosti i identiteta prostora, čime bi trebale biti otklonjene poznate anomalije kao što je izgradnja objekata preblizu jedan drugome, a više neće biti ni prenamjene zelenih površina u građevinske.

Pročitajte i ovo Plava potkova POMRČINA ZA PARK Rijetki znaju za nju, a mogla bi promijeniti sliku Zagreba: Pogledajte pomrčinu Sunca s Plave potkove

Ministarstvo prostornog uređenja nije donijelo potrebnu dokumentaciju kako bi se napravila potpuna izmjena GUP-a. Upravo zbog toga oporba je na sjednici kritizirala Prijedlog. Gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je pak kako nije riječ o točkastim promjenama i da se ovom odlukom tek započinje procedura izrade dokumenta koja bi mogla trajati dvije godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene