Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukob interesa?

MUKE PO GRADONAČELNIKU 'Vi ste mislili ste da ste me uhvatili s prstom u kupusu. Jel' da?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić opet je u središtu pozornosti.

Ovaj put zato što si je kao gradonačelnik besplatno dodijelio gradske reklamne panoe kako bi oglašavao svoj stranački skup. I dok nevladine udruge tvrde kako je Bandić prekršio zakon te kako je u sukobu interesa - Bandić odgovara - 'nemam prste u kupusu!'.

Pročitajte i ovo Gong objavio kartu na kojoj možete provjeriti kojoj izbornoj jedinici pripadate Frankenštajnska podjela Ne znate kojoj izbornoj jedinici pripadate? Napravljena interaktivna karta koja vam u tome može pomoći Karta izbornih jedinica u Zagrebu Jedini podijeljeni grad Živite u Zagrebu i ne znate kojoj izbornoj jedinici pripadate? Napravljena interaktivna karta koja vam u tome može pomoći

Milan Bandić - gradonačelnik donio je odluku kojom je Milanu Bandiću - predsjedniku stranke omogućio besplatno korištenje gradskih reklamnih panoa. I tako se dva dana uoči konvencije stranke na 30 mjesta besplatno reklamirao.

'Vi ste mislili da ste me uhvatili sa prstom u kupusu. Jel' da?', pita Bandić novinare.
Bandić tvrdi kako nema prste u kupusu. Kako je njegov pravilnik jednak za sve.

'Nikada nikome u 16 godina nije naplaćena niti jedna kuna za plakatiranje na jumbo plakatima. Pravilnik i zaključak vrijedi jednako za stranku 'Bandić Milan 365' kao i za sve stranke buduće - osim za skidanje plakata i to ima cijenu i to skidanje platit će stranka Milana Bandića', tvrdi gradonačelnik.

Bandićev pravilnik, tvrde u GONGU-u, u suprotnosti su sa zakonom o financiranju političkih aktivnosti. I ne samo to.

'Tu se radi o sukobu interesa jedan kroz jedan koji se može koristiti kao školski primjer a dodatno iznimno problematično to što se ovo može smatrati donacijom od strane lokalnih jedinica koje je po zakonu izričito zabranjeno', smatra Duje Prkut iz GONG-a.

Bandić: Bez Stranke rada i solidarnosti nitko neće moći osigurati većinu

Za Transparency International - ovo je siva zona. Davorka Budimir iz TIH-a ističe: 'To nije zakonom regulirano, ali gradonačelnik Bandić trebao bi voditi računa o tome da je on gradonačelnik grada Zagreba i da se mora baviti izvršnom vlasti u ovom trenutku.'

Bandić na sve odgovora: 'Kada se donese odluka da gradonačelnik ne smije imati svoju stranku onda će to biti sukob interesa.'

Tko je u pravu - reći će povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa. Tatijana Vučetić, zamjenica predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, kaže kako joj je teško komentirati slučaj:

'Iskreno teško mi je u ovome slučaju išta reći osim da načelno razgovaramo o tome. Vi znate da povjerenstvo radi uvijek na temelju dokumenata i na temelju činjenica povjerenstvo će na temelju ovoga u novinama i informacijama novinara pokrenuti postupak.'

A osim plakata provjerava se i na koji je način gradonačelnik Milan Bandić - Milanu Bandiću predsjedniku stranke dodijelio i ove prostorije u Praškoj ulici na korištenje. Riječ je o gradskom prostoru nadomak glavnog zagrebačkog trga od oko 150 kvadrata. Bandić ga je koristio i u vrijeme lokalnih izbora. Tu je dočekao rezultate prvog kruga.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene