Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stignu li sve?

Gradonačelnici u saborskim klupama: Dobra ideja ili jedan posao previše?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I dok neki nemaju ni jedan posao, neki obavljaju dva. Trebaju li gradonačelnici sjediti u saborskim klupama i mogu li kvalitetno obavljati jednu i drugu dužnost?

Zoran Vinković gradonačelnik je Đakova, a Damir Rilje Trogira. Obojica su i saborski zastupnici. Od tjedan dana, u saboru su najmanje četiri.

Pročitajte i ovo Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Borba za vlast Ljevica smislila novi plan za rušenje HDZ-a: Prvo je potrebno konstituirati Sabor Glasanje u Saboru - 14 peglale se kartice Objavljeni troškovi zastupnika - stanovi, putovanja, automobili: Pogledajte koji su najviše potrošili

'Vama jedna i druga funkcija nije problem? - Ja imam ustrojenu gradsku službu, mi se svakodnevno čujemo u dane kada smo u Saboru, a kada se vratim u Đakovo tada obavljam svoj posao i subotom i nedjeljom', tvrdi Vinković. 'Kad bi se radilo o tome da samo jedan mali car ili šefić u nekom gradu bude taj koji će rješavati probleme, onda nema sreće, taman on sjedio 24 sata dnevno', kaže Rilje.

>> Padne li lokalni proračun, na izbore će ići i vijećnici i gradonačelnici

Gradonačelniku Rijeke Vojku Obersnelu radni dan počinje u sedam ujutro i nerijetko kući dolazi u devet navečer. Ne zna kako bi stizao obavljati dvije funkcije, kaže, kad od posla ne stiže ni na ručak. 'Pokušavam si svaki dan organizirati nekakvu marendu ali to najčešće završi tako da jednim okom gledam u tanjur, a drugim u laptop. Stvarno ne vidim vrijeme koje bih mogao provesti izvan grada, a da ne trpe moje redovne dužnosti', objašnjava Obersnel.

Splitskog gradonačelnika i saborskog zastupnika Željka Keruma nema ni na jednom radnom mjestu. O tome njegova sestra Nevenka Bečić ne želi govoriti. Ali ima stav o gradonačelnicima u saborskim klupama. 'Netko ima gard vođe i može organizirati posao i onda može obnašati obje funkcije', kaže Bečić.

U HDZ-ovim saborskim klupama sjede samo dva gradonačelnika. Imaju i razlog za to. 'Ako jedna osoba zaposjedne više funkcija, onda za one koji bi željeli razvijati svoju karijeru, a pozivamo se svi na mlade, neće moći doći na istaknutija mjesta', kaže saborski zastupnik Gordan Jandroković.

Pravi razlog zašto su u Saboru nije plaća, jer primaju samo jednu, nego im je lakše, tvrde, izboriti se za lokalne probleme. 'Jako je teško kad netko tko ne sudjeluje u realnom problemu na razini lokalne samouprave mora tumačiti probleme lokalne samouprave', kaže Damir Rilje. 'Mislim da je daleko veći utjecaj gradonačelnika u Saboru nego van Sabora', dodaje Vinković.

Vojko Obersnel ima svoje tumačenje i o tome. 'Možemo govoriti i o potencijalnom sukobu interesa s obzirom da bih kao saborski zastupnik mogao sudjelovati u donošenju nekih propisa ili proračuna', kaže.

Župani u Saboru ne sjede. Izabrani gradonačelnici sigurno će sjediti do kraja ovog mandata. A što će biti u idućem sazivu? 'Mi tijekom sljedeće godine očekujemo otvaranje rasprave o Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor gdje ćemo i to pitanje riješiti i primjenjivalo bi se od sljedećeg saziva', kaže ministar uprave Arsen Bauk.

Prije toga će, kaže, provesti javnu raspravu da čuje sve argumente za i protiv.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene