Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Slovački ministar oglasio se o stanju premijera: "Ovo je jako težak dan. Borba za život premijera i dalje traje"

"Nezakonite odluke"

''Narod odlučuje'' podnijela tužbu Ustavnom sudu zbog provjere potpisa za referendum

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građanska inicijativa Narod odlučuje podnijela je tužbu Ustavnom sudu zbog odluke Sabora, Vlade i Ministarstva uprave o provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava.

Inicijativa smatra da se radi o nezakonitoj odluci, bez uporišta u Zakonu o referendumu. "Odvjetnik i podupiratelj GI Narod odlučuje, Darko Varnica istaknuo je kako u Zakonu o referendumu ne postoji odredba prema kojoj bi Vlada ili Ministarstvo uprave brojili potpise nakon što su oni predani Saboru, već Zakon o referendumu obvezuje isključivo Organizacijski odbor da broji potpise i, ako ustanovi da ih ima dovoljno, preda Saboru, što je i učinjeno", navodi se njegova izjava u priopćenju.

Pročitajte i ovo Željka Markić Novi prijedlog na stolu Stiže novi Zakon o referendumu. Organizatori propalih inicijativa ljuti, oglasila se i Željka Markić: "Kradljivcu ne vjerujemo ni kada darove nosi“ Slika nije dostupna upozoravaju na nepravilnosti Narod odlučuje traži ponovno prebrojavanje potpisa za referendum: ''Dvije glavne osobe su USKOK-ovi osumnjičenici''

U priopćenju se još navodi:

"GI Narod odlučuje smatra da su donošenjem nezakonite odluke o provjeri broja potpisa, onemogućavanjem promatrača i prava na žalbu, nosioci političke vlasti građanima povrijedili njihovo ustavno pravo na referendum i na zakonitost jer su sebi dali za pravo da mimo zakona, mimo više od 405.000 građana koji su sukladno Ustavu zatražili referendum, bez bilo kakve transparentnosti - odlučuju o tome hoće li ili neće biti referenduma.

Inicijativa je ispunila svoju zakonsku obvezu, međutim i Hrvatski sabor i Vlada iako su priznali hrvatskoj javnosti da Zakon o referendumu ima pravnu prazninu, da ne govori o načinu provjere vjerodostojnosti i broja potpisa, donose cijeli niz nezakonitih odluka za koje mi sada tražimo da ih Ustavni sud ukine”, rekao je Varnica. Od Ustavnog suda traže da naloži Saboru da raspiše referendum.

Unutar tužbe je i zahtjev da se naloži Vladi RH, Ministarstvu uprave i Ministarstvu unutarnjih poslova da dopuste sudjelovanje promatrača građanske inicijative u cijelom postupku referenduma”, rekao je Varnica. Sanja Bilač, članica Organizacijskog odbora je rekla kako se vidi da je riječ o katastrofalnoj situaciji u koju je dovedena hrvatska država, a to je ‘potpuni krah demokracije i krah pravne države’. Na pitanje kada se očekuje odgovor Ustavnog suda, Varnica je odgovorio da bi “odgovor trebao biti u kratkom roku”, zaključuje se u priopćenju.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene