Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od kuda nam toliki novac?

Rušimo rekorde: Građani bi za blagdane mogli potrošiti 12,5 milijardi kuna

Blagdanska potrošnja (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Blagdanska potrošnja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Božićna potrošnja (Foto: Guliver/Thinkstock) Božićna potrošnja (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock Zamotavanje poklona (Foto: Guliver/Thinkstock) Zamotavanje poklona (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock Blagdanska potrošnja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Blagdanska potrošnja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ema Culi(Foto: Dnevnik.hr) - 3 Ema Culi(Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Blagdanska potrošnja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/5 >>
Crni petak će Hrvate olakšati za otprilike pola milijarde kuna. I to je samo dobar uvod u mjesec u kojem potrošnja ruši rekorde. Tako bi, prema procjenama trebalo biti i u prosincu jer kreće od svetog Nikole pa do Nove godine, a u tom razdoblju su i sezonska sniženja..

Prilika za trošenje, koliko hoćeš.

Pročitajte i ovo Antonija, prodavačica Trošio se keš, peglale se karice Trošili smo kao da nema sutra, evo koliko smo spiskali za predbožićni vikend: "Rekord je probijen" Velika potrošnja (Foto: Guliver/Thinkstock) Blagdani i novac U prosincu smo potrošili milijardu kuna više nego se predviđalo, zna se i na što smo ''najslabiji''

Adventske su kućice stigle u grad, no, tek se pripremaju za veliko otvorenje. Bit će advent raskošniji i bogatiji nego prije, a takva će biti i potrošnja. Oko 12,5 milijardi kuna. Više nego lani za pola milijarde.

''Procjena se temelji na rastu trgovine na malo. Ona raste 36 mjeseci za redom, što je nezapamćeno otkad zavod za statistiku uopće bilježi te podatke'', rekla je Tomislava Ravlić iz HGK.

Odrazit će se na potrošnju i rast plaća, nešto malo i mirovine. No, blagdanski bi stol ipak mogao biti nešto skuplji.

Statistika pokazuje da je hrana poskupjela 5 i 6 posto, hoće li se to u onim zadnjim cijenama pred blagdane korigirati pa da košarica bude jednaka kao i lani, vidjet ćemo, ali cijene jesu nešto porasle'', rekao je Krešimir Sever iz Nezavisnih sindikata.

Rastao je i potrošački optimizam, pa se u trgovačkim centrima, koji već sjaje božićnim sjajem, traže i pokloni. Za cijenu se ionako ne pita - jer, prosinac je vrijeme, kada se, pokazalo se, ne štedi.

Odakle nam 12, milijardi kuna?

Na pitanje kako to da ćemo ove godine za blagdane potrošiti milijarde, odgovorila je Ema Culi, direktorica sektora trgovine: ''Tri su ključna faktora zbog kojih je došlo došlo do generalnog oporavka gospodarstva: izvoz raste više nego prije, imamo rekordnu turističku sezonu i porezna reforma''.

''Temeljem parmetara od siječnja do sada su stope kretanja vrlo visoke, što znači da će na razini 2017. stopa kretanja iznositi preko pet posto i na temelju tih pokazatelja procjenjujemo da će u prosincu blagdanska potrošnja biti 12,5 milijardi kuna'', rekla je Culi.

''In'' darovi i ove će godine biti hrvatski proizvodi.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene