442047
442047
442047
442047
442047

Je li Hrvatska dobro iskoristila svoj europski put?

  • , 02.07.2016., 08:24
  • Autor:
  • komentara

Prije točno tri godine počeo je prvi europski dan za Hrvatsku. Otvorilo nam se tržište rada, ukinule su se granice i carine, ali i bogati europski fondovi.

 
 
 
 
Tri hrvatsko-europske godine (Video: Dnevnik Nove TV)
Tri hrvatsko-europske godine (Video: Dnevnik Nove TV)

Treći europski rođendan za Hrvatsku - za građane je kao i svaki drugi. Što se promijenilo od prije tri godine ulaskom Hrvatske u EU? Potrošače štite europska pravila, pojefitinio je roaming, a europska putovanja dostupnija su od 1. srpnja 2013. Bez granica i carina - putuje se samo s osobnom iskaznicom.

'Lakše je ako želite otići malo do Europe do nekih određenih destinacija jer nema više onih zapreka na granicama', kaže Damir.

U tri godine povukli smo 1.802.000 eura, a Europi uplatili 1.289.000 eura. Danas smo u plusu 512 milijuna eura. Za svoj OPG europski novac dobila je i Marijana. 'Ovaj mali projekt je jedan u nizu, ja se nadam prvi od mogućih na koje bi mogli aplicirati da se možemo se nositi s drugima u Europskoj uniji', rekla je Marijana.

Već tri godine otvoreno nam je veliko tržište - 500 milijuna europskih potrošača. Ali i tržište rada. Ivana Krajinović je već dvije godine u Berlinu, zaposlena u njemačkom središtu političke moći – Bundestagu. 'Nijemci malo više vole birokraciju, malo više nego druge zemlje, ali da je nešto nesavladivo i nemoguće ja bih rekla čak i da nije', kazala je Ivana.

Dodaje da ima ista prava kao i ostali građani Europske unije. 'Značajan je bio upravo trenutak koji se dogodio prije godinu dana, ukidanje radne dozvole. Što je u mom slučaju jako puno značilo jer su mi u tom periodu i ponudili ugovor', rekla je Ivana.

Samo treba dobro znati, poručuje Ivana, iskoristiti prilike koje se nude.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se