Obavijesti Video Pretražite Navigacija
APIS IT

Grad Zagreb riješio veliki dug: Državi prodali tvrtku koju je teško optužio bivši šef HDZ-a

APIS
APIS Foto: Boris Kovacev/Cropix
Grad Zagreb izvijestio je da je prodao Republici Hrvatskoj manjinski udio u APIS IT d.o.o. i isplatio sva dugovanja prema državi.

Slijedom odluke Gradske skupštine Grada Zagreba od 12. prosinca 2023. godine, Grad Zagreb prodao je Republici Hrvatskoj svoj manjinski udio od 49 posto u Agenciji za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT) d.o.o., objavio je Grad Zagreb.

Ugovor o kupoprodaji potpisali su zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i ministar financija Marko Primorac.

Prodajna cijena rezultat je nalaza neovisnog procjenitelja vrijednosti poslovnog udjela i iznosi 37.779.000 eura, od čega je dio novčana transakcija, a dio prebijanje, navode iz Grada.

"Ovom transakcijom, Grad Zagreb nakon dugo vremena više nema nikakvih dugovanja prema državi, nastalih slijedom pozajmica zbog COVID-19 i zagrebačkog potresa'', istaknuli su.

Pročitajte i ovo Požar u Pirovcu Dramatično jutro FOTO Vatra progutala brodove zavezane za rivu, neki su skroz potonuli: Policija objavila uzrok požara

Trgovačko društvo APIS IT d.o.o. osnovali su 2005. Ugovorom o osnivanju i Društvenim ugovorom Republika Hrvatska i Grad Zagreb.

Grad je imao poslovni udjel u Društvu koji je iznosio 49 posto temeljnog kapitala, a država poslovni udjel koji je iznosio 51 posto temeljnog kapitala.

APIS IT je 2022. godine imao malo više od 500 zaposlenih, 52,67 milijuna eura prihoda i 7,01 milijuna eura dobiti.

Pročitajte i ovo Ilustracija za razmišljanje Maturante zgrozilo pitanje iz udžbenika: "Zašto ste sigurni da to nije postavljeno kritički?"

Riječ je o državnoj tvrtki i jednoj od najvećih domaćih softverskih tvrtki, koja ponajprije pruža IT usluge javnoj i državnoj upravi, a iz nje su projekti poput fiskalizacije, tehničke podrške pri obradi rezultata izbora, obračunavanja poreza za sve građane i firme te su zaduženi i za sustav e-Građani.

Tvrtku je prije sedam godina tadašnji šef HDZ-a Tomislav Karamarko prozvao za krađu mandata Domoljubne koalicije na izborima, a njegove je optužbe APIS odbacio. Državno izborno povjerenstvo (DIP) podnijelo je kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, a DORH je zaključio da nije bilo nikakvog kaznenog djela.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene